С подкрепата на

Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Днес сме ти подготвили няколко от световно известните сухи маринати за месо и упътвания как да си приготвиш вкъщи, за да направиш неповторими ястия. Някои са от Америка, други от Африка, трети от Азия, но всички са страхотни и можеш да ги направиш с продукти, които е лесно да намериш.

Сухите маринати са смес от подправки, билки и сол, понякога и захар. С тях се натрива месото, за да му придадат те по-добър вкус и аромат. В повечето случаи те се използват за месо, птици, риба и по-рядко -  за морски дарове и зеленчуци. Когато месото се натрие с тях, то може да се приготви веднага или да се остави за известно време да се маринова по-добре. За различните видове продукти времето е различно:

  • За по-малки парчета месо (за шишчета или за голям шашлик), морски дарове или зеленчуци – до 15 мин.
  • За по-тънки парчета месо – филе, стекове, пилешки пържоли, риба – 15-30 мин.
  • За по-дебели парчета месо – свинска плешка, агнешко бутче, цяло пиле или кокошка, ростбиф – 30 мин. - 1½ час
  • За големи или по-твърди парчета месо – свински бут, говеждо, цяла пуйка – 2-8 часа

 

Каджун от Луизиана (за агнешко, телешко, говеждо, свинско, дивеч, пиле, риба, морски дарове, картофи)

  • 2 с. л. сладък испански червен пипер
  • 1 с. л. сладко чили
  • 1 с. л. гранулиран чесън или чесън на прах
  • 1 с. л. лук на прах
  • 1 с. л. смлян кориандър
  • 1 с. л. суха мащерка
  • 1 с. л. сух риган
  • 1 с. л. смлян черен пипер
  • 1 ч.л. лют червен пипер (кайенски)
  • ¼ ч.л. кимион (по желание)

Марината Монреал (говеждо, свинско и кокошка)

  • 3 с. л. черен пипер на зърна
  • 3 с. л. семена кориандър
  • 2 с. л. сушени люспи от лук
  • 2-3 с. л. чесън на прах
  • 2 с. л. семена резене (див копър)
  • 1 с. л. суха мащерка
  • ½ - 1 с. л. ким
  • 1 с. л. сладък червен пипер
  • ½-1 с. л. лютив червен пипер (или ½ ч.л. кайенски пипер)
  • 2 ч.л. суха лимонова кора
  • сол на вкус

Карибски джърк (за телешко, свинско и зеленчуци)

  • 2 с.л. смляна канела  
  • 2 с.л. зърна черен пипер
  • 1 с.л. суха мащерка
  • 2 ч.л. зърна бахар  
  • ½ ч.л. кайенски пипер
  • ½ индийско орехче
  • сол на вкус

Мексиканско чипотле

  • 2 с. л. натрошени люти чушки чипотле (вид мексикански люти пушени и сушени)
  • 2 с. л. сладък червен пипер
  • 1 с. л. сушен риган
  • 1 ч.л. чесън на прах
  • 1 ч.л. лук на прах
  • 1 ч.л. смлян кориандър
  • 1 ч.л.  горчица на прах
  • ¼ ч.л. кимион
  • 1 ч.л. кафява захар (по желание)

Африканско/португалско пири пири (за пиле)

  • 1/2 с. л. натрошени африкански люти чушки пири пири (или кайенски пипер)
  • 1 с.л. сух босилек
  • 1 с.л.  сух риган
  • 1 с.л. чесън на прах
  • 1.с.л. смлян джинджифил
  • 1/2 с.л. чили
  • 2 с.л. сол
  • 2 с.л. захар

Индийската гарам масала (най-често за пилешко)

  • 1 ч.л. зърна кардамон  
  •  ½ ч.л. цели карамфилчета
  • 2 с.л. зърна кориандър
  • 1 ч.л. семена фенел
  • 1 с.л. зърна кимион  
  • 2 ч.л. зърна черен пипер  
  • 2 ч.л. смляна канела   
  • 4 дафинови листа
  • сол на вкус

Рас ел нахут от Северна Африка (за агнешко, телешко, пиле, риба)

  • 2 ч.л. смлян джинджифил  
  • 2 с.л. зърна кориандър  
  • 2 ½ с.л. зърна кимион
  • 1 с.л. канела на прах  
  • 2 ч.л. зърна черен пипер  
  • 1 ч.л. куркума на прах
  • ½ ч.л. зърна кардамон  
  • 1 голяма щипка шафран (по желание)

Китайските Пет подправки (за всякакво месо, риба, зеленчуци)

  • 6 бр. смлян звезден анасон
  • 2 с.л. смляна канела
  • 1 ч.л. цели карамфилчета
  • 1 с.л. семена фенел
  • 2 ч.л. съчуански пипер на зърна (или по-малко количество за тези, които не обичат лютиво)

И сега, след като вече си спец по видовете сухи маринати, виж нашите предложения за перфектните ребърца на барбекю или изкусно гриловани зеленчуци.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми