С подкрепата на

Информираният избор е пътят към здравословното хранене

За много от нас греяното вино се е превърнало в любима зимна традиция. Дори и хората, които не харесват снега или пък виното (да, познаваме такива), някак си нямат против да се стоплят с чаша греяно вино. Пиенето на топли течности помага да се стоплим отвътре навън, а малкото количество алкохол помага на кръвта да достигне до всички части на тялото. Добавянето на канела и карамфил добавят разкош в чашата.

Виното най-често е червено, топло и с добавен подправки. В различните части на Европа е познато и под различни имена: Glogg в Швеция, Vin Chaud във Франция и Glühwein в Германия. А с различното име идва и различното съдържание. Най-често се използват подправките канела, карамфил, индийско орехче, анасон и ванилия. Добавят се и плодове или захар на вкус. Най-често се използват портокали и ябълки, но можеш да намериш и някоя и друга сушена смокиня, джинджифил или даже стафида в чашата си. Видът вино също зависи от рецептата или личното предпочитание на готвача. Това означава, че в рецептата може да се добави водка, бренди, ром, коняк шери или каквото ти се пие.
 
Продукти

  • 1 бутилка червено вино по избор (препоръчваме Cabernet Sauvignon или Merlot)
  • Обелен и нарязан портокал (ако искаш да е по-кисело, остави кората на портокала, но го измий добре)
  • ¼ чаша бренди/ром/коняк
  • 8-10 карамфил
  • 1/3 чаша захар или мед (ако искате виното да стане по-сладко)
  • 3 клечки канела
  • 1-2 чаени лъжици прясно настърган джинджифил

В голяма тенджера изсипваме всички съставки.     Нежно стопляме съдържанието на тенджерата на ниска до средна температура на котлона. Сместа не трябва да завира. Оставяме на котлона 20-25 минути, като разбъркваме понякога.     Когато от тенджерата се издига лека пара, захарта се е разтопила и течността ухае неустоимо- време е да разсипем по чашите и да си кажем Наздраве!
 
Греяното вино на Джейми Оливър

Продукти:

  • 2 мандарини
  • 1 лимон
  • 1 лайм
  • 200 грама пудра захар
  • 6 карамфила
  • 1 клечка канела
  • 3 свежи дафинови листа
  • Индийско орехче
  • Ванилия
  • 2 анасона
  • 2 бутилки Chianti или вино по избор

Изстържи големи части от кората на лимона, лайма и мандарините.     Сложи захарта в голяма тенджера на средна топлина на котлона, добави корите на плодовете и изстискай сока на мандарините върху тях. Добави всички подправки без анасона  и разбъркай добре. Сипи вино, колкото да покрие захарта и остави на тих огън докато захарта не се разтопи напълно. След това увеличи силата на котлона и остави сместа да заври. Остави да ври 4-5 минути или до получаването на гъст сироп. Намали котлона до слаб огън, добави анасона и остатъка от виното. Затопли виното и след около 5 минути разсипи по чашите.

И с тези рецепти ти пожелаваме светла Коледа!

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми