Информираният избор е пътят към здравословното хранене

За много от нас греяното вино се е превърнало в любима зимна традиция. Дори и хората, които не харесват снега или пък виното (да, познаваме такива), някак си нямат против да се стоплят с чаша греяно вино. Пиенето на топли течности помага да се стоплим отвътре навън, а малкото количество алкохол помага на кръвта да достигне до всички части на тялото. Добавянето на канела и карамфил добавят разкош в чашата.

Виното най-често е червено, топло и с добавен подправки. В различните части на Европа е познато и под различни имена: Glogg в Швеция, Vin Chaud във Франция и Glühwein в Германия. А с различното име идва и различното съдържание. Най-често се използват подправките канела, карамфил, индийско орехче, анасон и ванилия. Добавят се и плодове или захар на вкус. Най-често се използват портокали и ябълки, но можеш да намериш и някоя и друга сушена смокиня, джинджифил или даже стафида в чашата си. Видът вино също зависи от рецептата или личното предпочитание на готвача. Това означава, че в рецептата може да се добави водка, бренди, ром, коняк шери или каквото ти се пие.
 
Продукти

  • 1 бутилка червено вино по избор (препоръчваме Cabernet Sauvignon или Merlot)
  • Обелен и нарязан портокал (ако искаш да е по-кисело, остави кората на портокала, но го измий добре)
  • ¼ чаша бренди/ром/коняк
  • 8-10 карамфил
  • 1/3 чаша захар или мед (ако искате виното да стане по-сладко)
  • 3 клечки канела
  • 1-2 чаени лъжици прясно настърган джинджифил

В голяма тенджера изсипваме всички съставки.     Нежно стопляме съдържанието на тенджерата на ниска до средна температура на котлона. Сместа не трябва да завира. Оставяме на котлона 20-25 минути, като разбъркваме понякога.     Когато от тенджерата се издига лека пара, захарта се е разтопила и течността ухае неустоимо- време е да разсипем по чашите и да си кажем Наздраве!
 
Греяното вино на Джейми Оливър

Продукти:

  • 2 мандарини
  • 1 лимон
  • 1 лайм
  • 200 грама пудра захар
  • 6 карамфила
  • 1 клечка канела
  • 3 свежи дафинови листа
  • Индийско орехче
  • Ванилия
  • 2 анасона
  • 2 бутилки Chianti или вино по избор

Изстържи големи части от кората на лимона, лайма и мандарините.     Сложи захарта в голяма тенджера на средна топлина на котлона, добави корите на плодовете и изстискай сока на мандарините върху тях. Добави всички подправки без анасона  и разбъркай добре. Сипи вино, колкото да покрие захарта и остави на тих огън докато захарта не се разтопи напълно. След това увеличи силата на котлона и остави сместа да заври. Остави да ври 4-5 минути или до получаването на гъст сироп. Намали котлона до слаб огън, добави анасона и остатъка от виното. Затопли виното и след около 5 минути разсипи по чашите.

И с тези рецепти ти пожелаваме светла Коледа!

Вижте още

От szaloncukor до ябълка в целофан – какво похапват на Коледа по света

Днес ще те заведем на малко коледно пътешествие, за да ти покажем какви изкусителни десерти хапват на Коледа по света

Казват, че калориите по време на празници не се броят.

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми