Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Каквото и да кажем за бирата ще е малко. Тя разхлажда, отпуска, повод е за старт на разговор и е добър приятел на футбола. Но бирата е много повече от пенливата течност в хладилника. Тя е и страхотна основа за коктейли. Изненадахме ли те? И ние се изненадахме първия път, когато опитахме коктейл с бира, но изненадата беше приятна. И затова днес сме ти подготвили три супер свежи коктейла с биричка. И не, няма да наливаме плодов сок и да го кръщаваме коктейл.

Любимото „Черно кадифе“

Този коктейл няма нищо общо с песента на Алана Майлс, а се родее с гордостта на ирландското пивоварство – известният стаут „Гинес“. Коктейлът е създаден през 1861 година в лондонския клуб Brook’s в знак на траур след смъртта на принц Албърт.

Приготвя се като се смесят равни части бира и шампанско или друго пенливо вино. Един съвет – по-добре използвай класическо пенливо вино, а не ароматизирано на ябълки или малини. Тях ги остави за романтична вана с половинката.

„Червено око“ се пие след тежка нощ

В България след прекаляване със силно алкохолни напитки често прибягваме до изпитаната рецепта „Горещо шкембе + ледена бира“. В Мексико пият „Червено око“. Това е биреният еквивалент на „Блъди Мери“, който всеки може да си направи вкъщи. Важно условие за успеха на рецептата – всички съставки трябва да са много студени. А те са:

  • 1 бира – най-добре да е светъл „Лагер“ или „Пилзнер“, но можеш да ползваш и пшенична или дори червена бира.
  • 30 мл. водка
  • 150 мл. доматен сок
  • 1 яйце

Първо налей водката и доматения сок в добре изстудена халба и ги разбъркай. Добави бирата и накрая счупи яйцето в напитката без да бъркаш. Коктейлът се поднася и пие веднага.

„Дизел“ е за експериментатори

Този коктейл е известен и като „Бродуей“ и произхожда от... Германия. При него се смесват равни части бира и кола. Признаваме си, че не сме го пробвали, но някой ден може и да се случи. Да, немците са известни с упоритите си опити да развалят прекрасното пиво, което произвеждат. Да не забравяме, че от Германия произхожда и „Радлер“, което не знаеш бира ли е или газиран плодов сок, но на тях това явно им харесва.

Това бяха три идеи за бирени коктейли. А ако искаш да научиш за още приложения на любимата на питка, виж и как да я прилагаш в кухнята. И не забравяй да се абонираш за „Знам да ям“, за да не изпускаш нищо вкусно и интересно.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми