С подкрепата на

Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Има ли по-вкусно нещо в нашето детство от прясно изпечена филия хляб, намазана с домашна лютеница? Е, хайде да си припомни това чувство в края на лятото, точно преди началото на есента, като си приготвим у дома вкусна лютеница. Изнамерихме из старите бабини 3 чудни рецепти, които нямаме търпение да ти споделим.

Бабината лесна лютеница

За нея ще са ти необходими: 1 кг домати; 2 кг печени червени чушки; 1 с. л. сол; 2-3 с. л. захар и 1/2 ч. ч. олио. Започни с приготвянето, реши дали да смелиш доматите или да ги нарежеш на ситно. Ние предпочитаме да ги смелим, защото става по-бързо. Идва ред на чушките, които трябва да почистиш много добре от люспите и да ги измиеш (нищо, че са печени). Ако искаш да се усещат може да ги нарежеш, а ако не ти се губи време ги пускай в мелачката. Във възможно най-голямата ти тенджера сложи доматите, които трябва да врат, докато се изпари водата. Когато са готви, добави солта, захарта, олиото и чушките. Задушаваме докато всички продукти омекнат и се смесят добре. След това сипваме готовата лютеница в буркани, които стерилизираме 25 мин. Остави ги за няколко дни обърнати на капачките.

Нетрадиционна лютеница със сирене и без домати

За нея ще са ти необходими: 6 кг печени чушки; 1 кг моркови; 1 кг твърдо сирене; 700 мл олио и сол. Започни с обработката на чушките. Ако нямаш под ръка печени вземи пресни и ги опечи. След това ги почистваш добре от люспите и ги измиваш. Смилаш ги на кухненския робот и ги запържваш в олиото (можеш да заместиш олиото със зехтин). Докато правиш това сложи морковите да се сварят до пълно размекване. След като са готови, смеси двата зеленчука в голяма тенджера. При тази рецепта трябва да се внимава с количеството сол и затова първо сложи натрошеното сирене. След това опитай сместа и, ако има нужда, добави още сол. Стерилизирай бурканите за около 20 минути.

Пъстра лютеница

За нея ще са ти необходими: 6 кг. чушки печени чушки; 3 кг домати; 1 кг печен патладжани; 1/2 кг моркови; 2-3 връзки магданоз,1 стрък целина; олио или зехтин (по-избор); 1ч.л. захар; 3 - 6 скилидки чесън. Започни с подготовката на доматите, като ги потопиш в топла вода, за да им паднат люспите. Свари до пълно омекване морковите. Трябва да смелиш всички продукти – печените чушки, патладжан, домати и моркови. Сложи ги в голяма тенджера и ги вари, докато водата се изпари. След това добави олиото или зехтина. Бъркай непрекъснато с дървена лъжица, за да не загори. Подправи готовата смес със смления чесън, магданоза и стръка целина. Добави солта и захарта. Стерилизирай бурканите за около 20 минути.

И последен съвет, ако искаш лютеницата ти да е био, винаги можеш да си вземеш био продукти от някой фермерски пазар. Ако се затрудняваш при избора им виж нашите съвети за това как да разпознаеш истинските биологично чисти продукти. Не забравяй и да се абонираш за „Знам да ям“, за да получаваш всеки петък 6 вкусни, здравословни  и полезни текстчета.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми