Информираният избор е пътят към здравословното хранене

На пръв поглед отговорът на този въпрос е очеваден. Всеки знае как да подреди масата. Или поне така си мисли. Но има някои дребни детайли, които правят разликата между перфектния домакин и останалите. А те не са маловажни, защото, както сме казвали, храната се консумира и с очите и добре подредената маса е важна част от зрителното удоволствие. Ето защо посвещаваме месец март на подреждането на масата.

Ще ви разкажем как да разполагате приборите, кои чаши са подходящи за различни напитки, коя чиния за какво се ползва и така нататък. Ще има и други приятни изненади и, за да не ги изпуснете, следете редовно „Знам да ям“. И така, започваме с основните правила за подреждане на маса.

Покривката

Абсолютно задължителна. Водени от хранителен традиционализъм, ви призоваваме да не се подвеждате по модните течения в ресторантите за индивидуална подложка или пълната ѝ липса. Покривката е елемент на стила. Неслучайно в добрите заведения след всеки гост се слага нова.

Покривката не трябва да е безлична, но и не трябва да е крещяща. Традиционното бяло, винаги е добра идея. Можете да изберете и в цвета на мебелите си. Тя трябва да е чиста и, по възможност, изгладена. Някои перфекционисти минават с гореща ютия след като са застлали масата, за да няма ръбове.

Покривката трябва да виси поне 8 сантиметра от всяка страна. Това означава, че трябва да е съобразена с формата на масата. Не можете да сложите правоъгълна покривка на кръгла маса – ще изглежда абсурдно. Засега толкова за покривката.

Столовете

Вече чуваме гласовете „Е, какво толкова има пък при столовете?“. Ами има. Трябва да са на еднакво разстояние един от друг. Освен това не трябва да са плътно прибрани под масата, а да са толкова отдалечени, че да може да се сяда и става, без голямо местене напред – назад. Ако масата е правоъгълна, срещуположните трябва да са идеално подравнени.

Съдове и прибори

Днес ще се спрем съвсем накратко на тази тема, защото ще ѝ отделим специално внимание през месеца. Затова започваме с няколко основни правила.

Чиниите трябва да са разположени централно срещу столовете. Не вляво или дясно, а точно по средата на 2-3 сантиметра от ръба на масата. Ако сте предвидили чинийка за хляб, тя се слага в ляво над приборите.

И като стана дума за приборите, ето основните постулати по темата. Отдясно се слагат лъжиците и ножовете, а отляво вилиците. Приборите се подреждат според реда на ползването им отвън-навътре. Това означава, което се ползва първо е най-далече от чиниите.

И накрая – чашите и салфетките. Чашите се подреждат до ножовете. При тях има строги правила, за които, разбира се, ще ви разкажем в следващите седмици. Салфетките са от лявата страна на чинията или в нея. Ако искате да блеснете, заложете на платнени салфетки, които трябва да са перфектно изгладени. А ако не ви се пере, инвестирайте в по-скъпи, плътни хартиени салфетки, но в никакъв случай не слагайте от тънките, които се късат с поглед.

И така, това беше началото на нашия месец на подреждането на масата. Следете редовно www.znamdaiam.bg или Facebook страницата ни, за да не изпуснете следващите текстове.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми