Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Последните години безглутеновата диета нашумя много. Доста са хората, които активно отбягват глутена. Да не ядеш глутен е една от новите тенденции в здравословното хранене, новото „без захар“ и „нисковъглехидратна“ диета. Но какво точно е глутен и трябва ли трябва да го премахнеш от диетата си?

Какво всъщност е глутен?

Глутенът е вид протеин, който се съдържа в пшеница, ръж и ечемик. В лимеца също има глутен, но значително по-малко, отколкото другите житни култури. Естествено безглутенови храни са: ориз, царевица, просо, киноа, соя, амарант, елда, всякакви видове боб. Най-често консумираш глутен с хляб, паста, пица, бира и сладкиши. Глутенът помага на храната да е еластична, дори когато ферментира. Някои производители използват глутен в съставките, защото помага за слепването и да стане лесна за дъвчене. Ето защо глутен има в редица продукти: от салатните сосове до някои салами.

Как да разбера дали имам глутенова непоносимост ?

Глутенът уврежда малките власинки на абсорбиращата част на тънкото черво и така то не може да абсорбира полезните вещества от храната. Дори и да си с нормално (че даже и наднормено) тегло, все пак можеш да страдаш от недохранване и анемия. Анемията е един от симптомите на глутенова нетолерантност и целиакия, вид автоимунно заболяване, при което организмът ти вече не различава чуждите от собствените си клетки.  Други симптоми са: чувство на умора, неспособност за концентрация, чести промени в настроението, намалено либидо, дерматологични проблеми и много други. Хората с глутенова непоносимост са предразположени и към други автоимунни заболявания като диабет тип 1 и болести свързани с щитовидната жлеза.

Диагнозата се поставя след взимане на кръвна проба за антитела (антигландини и антиендмицини). Ако кръвната проба е положителна, обикновено се назначават още няколко изследвания, за да е сигурна диагнозата. За целиакията няма лекарство, но безглутеновата диета помага на власинките да пораснат отново. Ето защо безглутеновото хранене е задължително за хора с целиакия и глутенова непоносимост.

Какво се случва, когато премахнеш глутена от диетата си?

Повечето хора, които намаляват количеството на прием на глутен забелязват подобрение на  нивото на холестерола  и ускоряват метаболизма си. Наблюдава се и увеличение на енергията. Безглутеновата диета естествено те кара да ограничиш преработените храни, а така неусетно започваш да консумираш повече плодове и зеленчуци (понеже те са естествено безглутенови). Това на свой ред подобрява имунната ти система, защото така консумираш повече витамини и минерали. Доста хора дори отслабват, защото започват да ядат по-малко тестени храни и сладкиши. Повечето хора не могат да храносмелят напълно глутена и заради малките неусвоени частички, се подуват. Така че намаляват и газовете. Естествено, най-добрият тест си остава метода „проба-грешка“. Ако решиш да спреш глутена, за няколко седмици би трябвало да почувстваш резултатите. Ако се чувстваш по-зле и бирата и пицата ти липсват твърде много, не се мъчи. Но дори и да решиш да не премахваш глутена напълно от диетата си, можеш да разнообразиш менюто си с тези безглутенови рецепти.

Безглутенови палачинки

  • 1 чаша безглутеново брашно (има във всеки био магазин)
  • 2 чаени лъжици бакпулвер
  • ½ чаена лъжица сол
  • 1 чаена лъжици захар
  • 1 чаша бадемово мляко (или прясно мляко)
  • 2 чаени лъжици кокосово масло
  • 1 голямо яйце
  • Ванилия или канела за аромат

Смеси добре брашното, захарта, солта и бакпулвера в купа. В друга купа смеси млякото, маслото и разбитото яйце. Разбий добре. Смеси мокрите със сухите съставки и разбъркай до получаване на еднородна смес. Затопли тиган на средна температура и със супена лъжица изсипвай сместа. Така ще получиш малки кръгли палачинки.

Безглутенов хляб

Продукти:

  • 2 ½ чаши безглутеново брашно (можеш да използваш всякакво, стига да не е от кафяв ориз)
  • 1 чаша топло мляко по избор (ядково мляко, соево или кокосово, краве мляко)
  • ¼ чаша захар
  • 2 чаени лъжици мая
  • 1 чаена лъжица сол
  • ¼ чаша масло или гхи, разтопено и охладено
  • 2 яйца

В малка купа смеси топлото мляко, захарта и маята. Разбъркай и остави сместа за 10 минути. В голяма купа смеси брашното и солта. Добави течната смес с маята и разбий добре с миксер. Добави маслото и яйцата  и продължи да разбиваш. Бъркай, докато тестото стане гладко. Покрий купата с кърпа и остави на топло място за около час. След като тестото се надигне, намажи тавичка с кокосово или обикновено масло. Размеси тестото отново и го сложи в омазнената тавичка. Покрий с опаковъчно прозрачно фолио тавичката и остави на топло за още 20-30 минути. Загрей фурната до 180 градуса. Махни фолиото и сложи да печеш за 40-50 минути.  Изчакай да изстине преди да го нарежеш.

Препоръчваме ти да прочетеш и интервюто с Вили Каймаканова за безглутеновата диета тук. Ако искаш полезните текстчета и вкусните рецепти да пристигат директно в електронната ти поща, остави ни имейлът си тук и всеки петък ще получаваш писмо от "Знам да ям".

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми