Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Днес ще ви дадем идеи как боядисването на Великденските яйца да стане забавление за цялото семейство. Очарованието на най-светлия празник за православните християни не е само в четирите почивни дни, а в това, че можем да споделим ценни мигове, които пропускаме в забързаното ни ежедневие. Такъв миг е боядисването на яйцата.

Важно е какви яйца ще купиш и как ще ги свариш

Добре е да купите бели и по-едри яйца. Върху тях боите хващат най-добре и можете да развихрите въображението си. Измийте ги преди да ги сложите в тенджерата. За да не се напукат, ги сложете в хладна, а не в гореща вода. Добре е и да сте ги извадили поне 20-30 минути по-рано от хладилника, за да достигнат стайна температура. Варете ги 7-8 минути върху кърпа, сложена на дъното на тенджерата. След това ги залейте със студена вода, за да спрете готвенето. Толкова по техническата част. Сега минаваме към забавната.

Намерете невероятни декорации в… парка

Знаем, че в магазините има голям избор от бои и декорации за яйца. Но за да превърнете боядисването в семейно забавление, приложете и някои от триковете на бабите. Един от тях е украсата с листенца и цветчета. А тях съберете по време на семеен излет в близкия парк. Можете да го съчетаете и с игра на федербал, топка или просто използвайте случая да се разходите. Според метеоролозите времето ще е хубаво, така че се възползвайте.

И още нещо - при излета можете да заровите и първото яйце от миналия Великден, както повелява традицията. Но преди това го разчупете, за да видите каква ще е годината. Ако жълтъкът е здрав, значи ще е здрава и успешна. В някои краища на България след като разчупят яйцето, го хвърлят в течаща вода.

Използвайте нестандартна техника

Най-лесно е да направите едноцветни яйца, но защо не разчупите шаблона? Ето две техники, с които да ги направите уникални.

За първата ще ползваме събраните по време на излета растения. За да украсите яйцата с тях ви трябват фини дамски чорапи. Сложете листенцето върху яйцето, здраво ги увийте в чорап и потопете в боята. Чорапите ще пропуснат оцветителя, но боята няма да проникне през листото или цветчето и така ще имате страхотна фигурка за украса.

За втората трябва да разровите гардероба си и да намерите стара дантела. Почти сигурно имате някоя блузка с дантела, която не носите, така че смело я разшийте. Направете лентички от дантелата и ги вържете стегнато около яйцето. После го потопете в боя. Изчакайте 7-8 минути, извадете яйцето и го оставете да изсъхне. Внимателно махнете дантелата и ще имате страхотни фигури върху черупката.

Направете конкурс

Предлагаме ви да разделите яйцата между членовете на семейството и всеки да боядиса неговите по собствен вкус. След това направете конкурс за най-красиво яйце. Победителят може да получи морална награда като освобождаване от сервирането на масата или разхождане на кучето, например.

Това бяха нашите предложения как да превърнете боядисването на яйцата в забавление за цялото семейство. Ще се радваме ако са ви харесали и ако ни изпратите най-красивите си яйца на мейла ни или на Facebook страницата ни, а ние ще ги покажем на читателите на „Знам да ям“. А в навечерието на празника ще ви разкажем как да си направите бърз козунак.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми