Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Факт е, че захарта дава много енергия, но това е енергия, която бързо идва и бързо си отива. И след това отново се чувстваме изцедени. И отново посягаме към висококалорични храни и така не усещаме кога са се натрупали тлъстинки около ханша или бедрата. А може и да имаш енергия, и да изглеждаш по-добре и ако намалиш захарта. Виж как ще се промени тялото ти само десетина дни след това.

Повече енергия

Захарта ни прави мързеливи. Когато стане 3 следобед имаш нужда да изпиеш една енергийна напитка или горещо лате с много захар. Това моментално води до приток на енергия, който обаче минава бързо и ставаме изморени и раздразнителни, жадни за още една подобна напитка. А когато хапнем и от любимия си сладкиш, нивата на кръвната захар се покачват значително. Лошото е, че високите нива ни карат да се чувстваме по-уморени. Затова, когато намалим приема на захар, ще регулираме енергийните си нива, а кръвната захар ще бъде в норма.

Ще стабилизираш теглото си

Консумирането на захар с напитките и сладкишите ни кара да изпитваме още по-голям глад към нея. Когато нивата на кръвната захар са високи, тялото отделя повече инсулин, за да ги нормализира. Това води до забавяне на метаболизма. А ако намалиш приема на сладко, ще регулираш апетита си и дори може да свалиш няколко килограма, особено ако съчетаеш диетата със спорт. Ето как изчистването на захарта от организма ще се отрази добре на фигурата ти.

Кожата е по-чиста и красива

Само седмица, след ограничаването на рафинираната захар и захарните изделия, ще забележиш значително подобрение на състоянието на кожата ти. Най-видимият резултат е намаляването на появата на пъпчици и отделянето на излишен себум. Това е секрет от мастните жлези, който поддържа здравината на кожата. Прекомерният прием на захар стимулира неговото производство и това може да доведе до акне и други нежелани ефекти.

Черният дроб ще заработи по-добре

Рафинираните храни натоварват черния дроб и той по-трудно се справя с пречистването на токсините от организма. Намаляването на захарта до голяма степен ще елиминира това и така цялото тяло ще заработи по-добре.

Ще започнеш да се храниш по-малко

Един от най-важните хормони в човешкото тяло е лептинът. Той отговаря за апетита, усещането за ситост и изгарянето на калориите. Когато консумираме захар или захарни изделия, тялото ни започва да отделя повече от хормона лептин, което се нарича „лептинова резистентност“. Тогава мозъкът не разчита сигналите на тялото и хормона и ние вместо да се чувстваме сити, продължаваме да се храним. Не само, че губим усещането за ситост, но и скоро след като сме се нахранили, пак искаме да хапнем нещо малко. Елиминирането на захарта ще ти помогне да намалиш количеството на приетата храна, регулирайки натрупването на мастни клетки и нормализирайки отделянето на лептин.

Това бяха положителните ефекти от намаления прием на захар. Да, знаем че е трудно, но пък с верни помощници няма невъзможни неща. Затова ти предлагаме да видиш съветите на Джейми Оливър за намаляване на консумацията на захар и с какво топ сладкарите Ради Стамболов и Боби Екзархов я заменят в своите шедьоври.

Вижте още

С какво топ сладкарите заменят захарта?

Сладко-здравословен разговор с Ради Стамболов и Борислав Екзархов за децата, лакомствата и… суши

С какво да заменим захарта? И всъщност, необходимо ли е? А да даваме ли сладко на децата?

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми