Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Гери Турийска и Ясен Козев са едно от най-музикалните семейства в България. Тя е автор на текстовете на някои от най-обичаните български хитове като „Близо“ на Рут Колева и „Чуваш ли ме?“ на Графа и Мария Илиева. Освен това е известна и като създател и идеолог на проекта литературни събития „Пощенска кутия за приказки“, който вече е супер популярен сред четящите хора. Ясен пък е композирал музиката за хитове като „Губя контрол“ на Миро.
Но днес ти ги представяме в друга светлина – на страхотни кулинари и хора, които знаят какво означава здравословно хранене. Ето техните съвети и две жестоки рецепти, които те споделиха специално за читателите на „Знам да ям“.

От кога се интересувате от здравословно хранене и какво провокира този интерес?

Ясен: Започнах да се интересувам от хранене и от продукти преди 30 години. Мога да кажа, че съм олицетворение на принципа „неволята учи“. Майка ми замина много рано за чужбина и започнах да си готвя. От там дойде и показването сред приятели кой какво може и това ме накара да търся знание за продукти и рецепти. А след като ги опознаеш, започваш да импровизираш.

Гери: При мен този интерес дойде откакто сме с Ясен. И преди това обичах да готвя, но от него научих за супер храните, за продуктите и вече готвя по едни много по-пълноценен начин.

Ясен: Например, от мен прихвана пазаруването от баби и дядовци, които носят храна от село. Ние много внимаваме от къде и какво пазаруваме, подбираме производители и марки и гледаме в храната ни да има възможно най-малко консерванти и стабилизатори.

Гери: Аз съм изяла огромно количество fast food и през тийнейджърството имах проблемна кожа и други проблеми, което сега отдавам на неправилното хранене.

Какви са Вашите принципи за здравословно хранене?

Ясен: Важно е да не се вманиачаваш по темата здравословно хранене и супер храни, но е добре да знаеш някои основни неща, да се интересуваш и да внимателно да подбираш какво купуваш и слагаш на масата си. Хубава е да имаш идея как да редуваш храните в седмичната си програма, ако имаш такава.

Гери: Ядем и сезонна храна. Природата ни показва във всеки момент какво да хапнем. Нормално е в жегите да наблягаме на плодове и зеленчуци, а не на тежки меса. Според мен хората трябва по-внимателно да слушат телата си, защото те им показват от какво имат нужда. За нас храненето е и начин да компенсираме вредните последствия от начина ни на живот с вечерни събития и супер натоварен ритъм.

Кой е най-важният съвет, който бихте дали?

Ясен: Бих посъветвал хората да отделят на храната си такова внимание, каквото отделят и, когато пресичат улицата. Ако не се огледаш, една кола може да те връхлети и веднага да има ужасни последици. При храната, ако не внимаваш, това ще стане с времето. Например, с неправилно хранене може да вдигнеш холестерола, а това може да доведе до висока кръвна захар и от там до много други заболявания.

Кои са любимите ви храни? А кои са любимите Ви здравословни храни?

Ясен: Риби и салати.

Гери: Ядем много зеленчуци.

Ясен: По-скоро щадящо приготвени зеленчуци. Важно е да запазим всички полезни вещества, защото иначе само поемаме обем храна, който не носи нищо на организма. А когато са запазени полезните вещества, помагаме на тялото си. Затова е важно да знаем какво и как консумираме. Ето, в жегите всеки иска чаша студена вода, но малко хора си дават сметка, че загряването и усвояването ѝ са равни на усилието за 10 лицеви опори, които организмът трябва да направи без каквато и да е подготовка.

Имате ли предпочитана диета?

Гери: Ядем от всичко, но балансирано. Не се ограничаваме и нашата диета е разнообразното хранене. А що се отнася до спорта, ние имаме три деца и много работа, така че непрекъснато спортуваме.

Коя е любимата Ви рецепта?

Ясен: Напоследък имаме много любима рецепта за бързо сготвено телешко, по-точно за рибица. За телешкото най-важно е месото да е супер качествено и да е крехко, иначе просто няма да е вкусно. Вземаш парче месо, което е 10-15 сантиметра в диаметър и дебело около 2 пръста и половина. Запечатваш го от всяка страна за 2-3 минути. През това време си загрял фурната на 180 градуса и го слагаш в нея за 7-8 минути. После го вадиш и го слагаш да си почине в затоплена, а не в студена чиния, защото ако чинията е студена, месото ще се стегне и няма да може да се яде. Така става стек като в скъп ресторант.

Гери: Аз много обичам да правя рибена чорба по рецепта на вуйчо ми, който в казармата е бил моряк. Кипва се вода, в която е сложена една сцепена на Х глава лук. Водата се вари докато стане жълта. После лука се вади. Ако искаш го изхвърляш, ако искаш го режеш на дребно и го връщаш. След това се вземат 3-4 вида филета риба, които пускам във водата за 3-4 минути, вадя ги, разпарчетосвам и връщам в бульона. Добавям и зеленчуци на дребно – картофи и моркови. Цялата тайна е в застройката. Вуйчо ми казваше „Колкото моряка ще ядат чорбата, толкова жълтъка се слагат“. Ние вкъщи слагаме 4, като за да не се пресичат жълтъците, преди да ги сложа в тенджерата изстисквам при тях половин лимон.

Какво друго има във Вашата пощенска кутия за кулинарни приказки?

Гери: Има три-четири неща, които всички вкъщи обичат. Редовно готвя паста и лазаня, а баницата и тиквеника ми са чудесни. Готвя и рецептите, които съм наследила от майка ми и баба ми като мусака и пилешка супа. Гурмето съм го оставила на Ясен.

Имате ли музика, която обичате да слушате докато готвите и има ли храна, която свързвате с любимата си музика?

Гери: В момента плейлистата ни в кухнята е от детски песни заради три годишната ни дъщеря. По време на готвене се слуша и класическа музика, защото Ясен е класически музикант.

А как избирате храната за децата?

Гери: Хубаво е, че Ясен е свършил много добра работа по отношение на възпитанието за храната. Децата не обичат газирано и много ценят вкусната и добре поднесена храна. Много държат в чинията им да е красиво. За нас е много важно и всички да участват в приготвянето на храната, а и така на децата им е по-вкусно.

Бихте ли ни разказали какви са следващите ви проекти?

Гери: Ще имаме страхотно лятно турне по морето. Много готино събитие ще имаме на 13 юли в „Маймунарника“. Темата е история по снимка и наши партньори са Canon. Всички участници ще трябва да пишат по една и съща снимка. Ще участват Прея, Мария Силвестър, Башар Рахал, Камен Алипиев и очакваме, че ще се получи много готино. След това тръгваме по морето: Царево, Влас, Варна, Каваци, Лозенец…

Вижте още

Да кажеш, че японската кухня е суши е да сравниш нашата с таратор

Шеф Петър Михалчев и Йоани Ямазаки разказват за „рамен“, „яки“ и други тайни

Петър Михалчев е познат като един от членовете на журито на кулинарното шоу MasterChef.

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми