С подкрепата на

Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Докато чакахме да се опече шоколадовото брауни (рецептата можеш да намериш под интервюто), с Георги си говорихме за митовете около веган диетата. Оказа се, че не само е по-здравословна, но не е скъпа, лесна е и помага за бързото възстановяване след усърдни тренировки в залата. А е и много повече от диета.

Скоро ти разказахме как кулинарните блогъри определят хранителните тенденции в интернет пространството, а от там влияят и на съдържанието на чиниите ни, менютата в ресторантите и продуктите в магазините. Ето защо решихме да те запознаем с влиятелните български блогъри, които вдъхновяват с рецептите си и променят хранителната ни култура. Днес ни гостува известният веган блогър Георги Челебиев.

Той става веган преди осем години, а през февруари 2016 стартира блога Fork Fork Fork. В него читателите могат да намерят отговорите на всички въпроси за веганизма, които ги вълнуват, защото това е много повече от хранителен режим. Освен това блогът предлага и превъзходни, лесни и бързи рецепти. Идеята за него се ражда покрай концерти, които Георги посещава и организира и за които често готви храна. „Блогът беше практично място, на което мога да споделям рецептите.“

На въпроса обичаш ли да готвиш, Георги с усмивка отговаря: „Повече обичам да ям без да полагам усилие.“ Харесва му да експериментира с рецепти и съставки, но избягва да пържи каквото и да е. Въпреки че му е забавно в кухнята, татуираният младеж не прекарва повече от 20-30 минути в суетене около печката и често събира приятели около масата. „Обичам да споделям храната с хора.“

Въпреки това сме сигурни, че не би бил щастлив да сподели пицата си. „Обожавам пица. Това е най-великото. Някои вегани може да внимават с яденето, но аз често си хапвам джънк и глупости. Но понеже останалата част от храната е толкова чиста, това не ми се отразява по начина, по който повечето хора биха очаквали.“

Георги споделя, че става все по-лесно да си веган. „Пазарувам най-често по пазари и квартални супермаркети, нищо специално. Рядко се глезя с веган алтернативи на месо и кашкавали и такива неща, но пък това беше наистина някакво много голямо откритие- тофуто в Лидл, което е лев и нещо. Особено пушеното тофу... надявам се да не го купуват много хора, защото ще ми е трудно да го намирам.“

Любимите занимания на Георги са да кара колело и да разбива веган митовете. Един от най-популярните е, че да си веган е скъпо: „Вече не само в био магазините, но в много вериги се появяват растителни млека и соя и са на все по-достъпни цени. И наистина, колкото и да ям местни плодове и зеленчуци, тофу на толкова достъпна цена е велико. А и в нашата местна кухня има толкова много неща, които могат лесно да станат веган или вече са като боб, леща. Освен това тук имаме много голям късмет, защото варивата са местна продукция.“

Друга любима смешка е да му кажат, че веганите са слаби и немощни. „И го казват на човек, който е метър и деветдесет и нещо и е всичко друго освен малък и слаб. Започнах да тренирам след като станах веган: значи и с тази диета можеш да трупаш мускули. Освен това една от най-големите асоциации на диетолози и нутриционисти в света в края на 2016 година даде становището си и казва, че веган диетата е пълноценна не само за възрастни, но и за деца.“

А можеш ли да си истински мъж без да ядеш месо? „Ако не ядеш месо по етични причини, по-важното е, че си състрадателен човек и си взел образован избор,“ категоричен е Георги.

Ето и рецептата за Безкрайно Шоколадово Брауни от Fork Fork Fork, където те очакват още прекрасни и лесни рецепти за хапване без угризения.

Продукти:

  • 1/2 ч.ч. захар
  • 3/4 ч.ч. соево или ядково мляко
  • 3/4 ч.ч. брашно
  • Сок от един портокал
  • 2 супени лъжици фъстъчено масло или тахан
  • 200 гр шоколад (препоръчваме шоколада за готвене на Лидл)
  • 50 гр какао
  • 1/2 чаена лъжица канела
  • 1/3 чаена лъжица ванилия
  • 1 чаша замразени или свежи плодове (по избор, ние препоръчваме къпини)
  • 1 лъжичка бакпулвер

Всички сухи продукти освен бакпулвера се смесват в голяма купа. Натрошаваме и 100 грама шоколад. Млякото, фъстъченото масло/таханът и остатъка от шоколада се блендират и към тях прибавя сок от един портокал. Блендираните съставки се смесват със сухите и се разбъркват. Прибавяме и бакпулвера. Накрая добавяме и плодовете. Загряваме фурната на 175 градуса, застиламе тавата с хартия за печене и изсипваме сместа. Печем 35 минути. Не отваряме вратата на фурната по време на печене и оставяме браунито поне още 15 минути преди да извадим.

Вижте още

Да кажеш, че японската кухня е суши е да сравниш нашата с таратор

Шеф Петър Михалчев и Йоани Ямазаки разказват за „рамен“, „яки“ и други тайни

Петър Михалчев е познат като един от членовете на журито на кулинарното шоу MasterChef.

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми