Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Когато сме на почивка се отдаваме на блаженства, опитваме нови храни и спираме на броим калориите. След две седмици активно излежаване на плажа, много сън и отпуска от фитнеса, качването на някое и друго килце е почти неизбежно. Как обаче да се върнем към режима си след безгрижните дни? С малко упоритост и нашите съвети сме сигурни, че ще се адаптираш бързо:

Рестартирай съзнанието си

Не се фокусирай върху показанията на кантара, а си мисли за всички хубави емоции и преживявания през ваканцията. Важното е да не превръщаш във фикс идея свалянето на натрупаните килограми, както и да се подлагаш на гладуване. Това е излишен стрес за тялото и съзнанието ти. Отпусни се и започни лека полека да възвръщаш стария си режим. За това могат да ти помогнат и нашите психо трикове за сваляне на килограми.

Дай си почивка от почивката

Ваканцията освен забавление може да бъде уморителна и с малко сън. Както сме ти разказвали, липсата на сън е враг на диетата. Затова след връщането си от почивка, си лягай по-рано и спи поне 8 часа на нощ.

Започни отново да спортуваш

От колко време не си стъпвал на тренировка? Време е да се върнеш към активното движение. Килограмчетата няма да изчезнат от само себе си. Колкото по-бързо се върнеш към ежедневните си дейности, толкова по-бързо ще си върнеш формата. Разбира се, не започвай веднага с натоварванията от времето, когато си бил в топ форма – в началото го давай по-леко, за да не се контузиш.

Мини на по-лека храна

След хранителните експерименти по време на почивката , е добре поне седмица две да хапваш по-лека храна, за да може организмът ти да се разтовари от пърженото, мазнините и въглехидратите. Не забравяй закуската, която да бъде богата на фибри и антиоксиданти. Виж нашите рецепти за смутита и разнообразни сутрешни закуски.

Пий много вода

Често забравяме да пием нужното дневно количество вода, не само по време на почивката си, но и в ежедневието. След като се върнеш от ваканцията трябва да пиеш дори повече, от обикновено. Защо ли? Водата ще хидратира тялото ти и ще помогне на храносмилателната система да възстанови по-бързо стария ти режим. Освен това ще се чувстваш освежена.

Наблегни на зеленчуците и плодовете, а ако искаш можеш да пробваш и нашата пречистваща лятна диета. Тя определено ще ти помогне по-бързо да махнеш излишните няколко килограма. А и не забравяй, че в „Знам да ям“ има много полезни съвети за поддържане на топ форма. И за да не ги изпускаш, ти предлагаме да се абонираш.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми