Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Помниш ли какво е бридиране в готвенето? Това е увиването на парче месо с бекон или сланина. Разказахме ти за него в част 1 на кулинарния ни речник. А днес ти представяме продължението, в което ще откриеш интересна и полезна информация.

  • Фарширован – пълнен. Най-често се фаршироват домати, чушки, патладжани, тиквички, яйца, а при месото - цели птици, свинска плешка и др. с нарязани на ситно зеленчуци, месо, риба.
  • Конкасе – вид фино нарязване на зеленчуците или плодовете на кубчета, без семената и люспите.
  • Батонет – вид нарязване на зеленчуци на пръчици с дължина около 5 см.
  • Брюноаз – вид нарязване на зеленчуци на ситни кубчета около 3-4 мм

Видове ястия или форми на храна

  • Полента – ястие от царевично брашно, качамак
  • Конфи – продукт, най-често месо с повече мазнина, приготвено в собствената си мазнина или в захарен сироп. То се осолява и подправя, след което се готви бавно на ниска температура (около 85 градуса). Това е метод, при който месото, най-често патешко или гъше, може да се съхранява до няколко месеца.    
  • Тарт – най-често маслен блат отгоре с плодове. Може да се направи и със зеленчуци, месо или риба.
  • Терин – подобно на пастет ястие, в което се усещат парченцата месо. Нарязаното месо първо се маринова във вино или коняк с подправки, пече се на водна баня дълго на ниска температура в покрит съд и накрая се оставя притиснато с нещо тежко в хладилника за 48 часа. Може да се направи терин и от морски дарове, и от зеленчуци.   
  • Консоме – месен бульон, най-често от говеждо месо без сланини, който е подсилен със смляно месо и след това допълнително избистрен и обезмаслен. С по-богат вкус и концентрация от обикновения бульон.  
  • Галантин – обезкостено и пълнено с различни съставки руло от месо, сварено в тензух. Поднася се добре охладено.
  • Фритата – ястие като омлет, но печен, с пълнеж (най-често от зеленчуци).
  • Милфьой – многолистно тесто или ястие от него.
  • Дресинг – обикновено всеки вид салатен сос, но дресинг се поднася и към месо, риба и сготвени зеленчуци.
  • Жу – сос от печени кокали.
  • Пралина – смес от счукани ядки, най-вече бадеми, и карамелизирана захар за украса или пълнеж на сладкиши.
  • Тапенада – гъста като пастет смес от аншоа, каперси, черни маслини, лимонов сок, зехтин и подправки.
  • Тахини – гъста сусамова паста.
  • Моальо – печен сладкиш, например шоколадово суфле, с течна сърцевина.

И за финал – малко месни вариации…

  • Жулиен – в България често се използва за ястие от пилешко месо, нарязано на ивици, с гъби, сметана и кисели краставички; вид нарязване на зеленчуци или месо на тънки ивици с размер 1–2 мм × 1–2 мм × 4–5 см.
  • Карпачо - предястие от сурово месо или риба, нарязано на много тънко.
  • Ростбиф – голямо парче говеждо месо, филе или контрафиле, печено в пещ или на фурна. Понякога се сервира с хрян.
  • Рамстек – овнешко месо, контрафилето, най-често пържено, поднася се с прясно масло, пържен лук, бекон, картофи, хрян, горчица.
  • Т-бон стек – говеждо месо, с дебелина 3-4 см, едновременно от филето и контрафилето. Обикновено се пече за кратко на барбекю, при което вътре остава сочно, а отвън – добре изпечено.   
  • Бифтек – най-дебелата част от говеждото бонфиле, разрязано напречно и изпечено на скара.
  • Стек Тартар – сурова телешка кайма, омесена с яйчен жълтък и подправки, която се поднася с цял суров жълтък отгоре и с различни добавки – каперси, мариновани краставички или мариновани гъби, лук, препечени филийки хляб.  

И така, това беше втората част на нашия речник на кулинарните термини. Ако си пропуснал първата, можеш да я намериш тук. И след преговора, ще можеш да звучиш по-авторитетно в кухнята или, когато си навън с приятели.

Вижте още

Тиганът, без който не можем

Приготвянето на страхотно ястие е комбинация от вдъхновение, умение, съставки и пособия. Ето защо ще ви разкажем какво задължително трябва да имате в кухнята си.

Всеки майстор ще ви каже, че да имаш подходящите инструменти е толкова важно, колкото и да мо

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми