Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Повечето хора ядат пицата с нож и вилица, а спагетите с лъжица. Но не и италианците. За тях това е прегрешение, което заслужава да бъдеш изправен пред съда на мама. А само който не се е сблъсквал с италианска мама, не знае колко страшно може да бъде. И затова за днес ти подготвихме 5 разпространени хранителни навика, от които е по-добре да се откажеш, ако си сред италианци. Така хем ще покажеш познаване на традицията, хем ще ти е по-вкусно.

Пицата се яде с ръце

Това е положението. Може да не изглежда много изтънчено, но традицията повелява да забравиш ножа и вилицата. Ако се изцапаш, ползвай салфетки. Не забравяй и, че традиционната италианска пица има много малко съставки. Богатите плънки с продукти за малък супермаркет са измишльотина, дошла от Америка, където всичко трябва да е по много. В Италия обичат простотата на ястията и затова не прекаляват със съставките.

За спагетите – само вилица

Да, знаем че изглежда много изтънчено да използваш лъжица, когато ядеш паста, но и това е проява на лош вкус според италианците. Всъщност лъжицата започва да се използва, когато пастата завладява света и все повече лъскави ресторанти започват да предлагат италианска храна. И тъй като не е било ОК клиентите да пръскат доматен сос по покривките и себе си, е въведена лъжицата. Но в Италия продължават да си хапват само с вилица. Правилният подход е с хоризонтално разположения прибор да закачиш малко от пастата и с бавни движения да започнеш да навиваш и след това да хапнеш рулото. Напълно приемливо е да се чуе леко посръбване, когато засмукваш стърчащите краища.

Кетчупът е само за картофки

Знаеш, че италианците гледат с известно пренебрежение на американската кухня. И затова ще предизвикаш силно недоволство, ако за пицата или пастата поискаш кетчуп. За местните готвачи това ще означава, че според теб храната не е добре сготвена и овкусена. А това е голяма обида и ще доведе до… среща с мама. Ако много искаш кетчуп, ползвай го само за пържени картофки.

Капучино се пие само за закуска

Любимата комбинация от кафе и мляко е измислена от монасите капуцини, които наистина са я пиели само сутрин. Тази традиция се е запазила и до днес. В Италия капучино се сервира само на закуска и задължително с кроасан или поничка. През останалото време на деня се пие чисто кафе, без добавки. И както казва собственикът на един от добрите италиански ресторанти в София, когато си поискаш мляко за кафето след вечеря: „Винаги можеш да развалиш нещо хубаво“.

Салата „Цезар“ не е италианска

Не допускай грешката да кажеш, че обожаваш италианската салата „Цезар“. Тя произлиза от другия край на света – Мексико. Традиционни италиански салати са „Капрезе“ или импровизации с различни видове паста.

И така това бяха кулинарните грехове, които да не допускаш в Италия. Ако ги избягваш ще направиш добро впечатление и ще демонстрираш уважение към местните традиции. А за повишаване на хранително-вкусовата ти култура, ти предлагаме да видиш и как да хапваш като парижанин.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми