Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Д-р Рада Алексиева е завършила Колеж по практична хомеопатия и Медицински колеж с магистърска степен в специалността „Нутриционист“ в Лондон. Член е на асоциацията на хомеопатите в Англия. Специализирала е диетата Gaps при д-р Наташа Кембъл в Лондон. Завършила е курс по НЛП (невролигвистичното програмиране - подход за общуване, личностно развитие и психотерапия). Работи успешно в областта на хомотоксикологията, квантовата и холистичната медицина при лечение на деца с аутизъм и различни други заболявания.

Д-р Алексиева, как се породи интересът ви към храненето като метод за лечение?

Моята майка е бивш медицински работник и тя ме насърчаваше да се обърна към нутриционизма. Това е сравнително нова специалност в България. Под този термин разбираме здравословно хранене, което подпомата човешкия организъм да се възстановява по естествен начин с помощта на нутриенти - съвкупност от минерали, витамини, аминокиселини, ензими и други.

Какви болести може да бъдат лекувани с помощта на специфичното хранене?

Всяка диета има своето предназначение. Gaps, която съм специализирала, е за проблеми на стомашно-чревния тракт и за определени психични заболявания. Диетата, свързана с кръвните групи, влияе добре на алергии, дерматологични заболявания и на хора с наднормено тегло. При преддиабетно и диабетно състояние се прилага диета с богати на мазнини храни и нисък коефициент на въглехидрати и протеини.

Имате ли пациенти, при които сте постигнали 100% успех с излекуването?

Имам, естествено, но това е двустранен акт лекар - пациент. Няма как лекарят да поеме цялата отговорност за пациента, а той да си търси причини как да не направи това или онова, защото не иска да излезе от зоната си на комфорт. Винаги съм твърдяла, че тук психоемоционалното състояние на лекувания човек е много важно, важна е неговата мотивация и разбирането му, че това е процес, който изисква време.

Може ли да препоръчате на здравите хора начин на балансирано хранене, за да останат такива по-дълго време?

Според мен най-големият проблем на нашия век е все по-разпространеното високо въглехидратно хранене. То е предпоставка за ендокринни, сърдечно-съдови и широкоспектърни микозни заболявания. Този вид хранене саботира добрата ни чревна флора и по-дългото ензимно производство. Затова бих препоръчала на хората да ограничат приема на въглехидрати.

Смятате ли, че при спазване на определен хранителен режим дълго време, можем да „изнежим“ прекалено нашия организъм? Особено при използването на хранителни добавки?  

Хранителните добавки се използват, за да подпомогнат организма при дългогодишни хронични статуси. Когато тялото ни е изтощено следствие на такива заболявания, имаме дефицит на определени нутриенти, за които говорихме по-рано, чиято липса трябва да се възстанови. След постигане на желания баланс се преминава към суперхрани. Последният етап е нормално регулирано хранене.

Кои са методите, с които работите, и основните принципи, на които се основава вашата система?

Първо и основно: промяна  в начина на хранене според заболяването на пациента. Стартирам с детоксикация на засегнатия орган или органова система с хомотоксикология.
Основоположник на течението и методите на хомотоксикологията като комплексна терапия е немският лекар и учен Ханс-Хайнрих Рекевег. Според неговата теория, организмът на човека е отворена и стремяща се към равновесие биологична система. Но както и при всяка друга динамична система, равновесието може да бъде нарушено от различни токсини. Тези химични вещества, предизвикват защитни реакции на организма, което се проявява, според Рекевег, под формата на симптоми на заболяване. Затова определението за заболяване, дадено от него е: „Болестта представлява комплекс от целесъобразни защитни процеси в организма, а също така и проява на опитите да се компенсира интоксикацията.“

Вие самата прилагате ли върху себе си тези принципи?

Разбира се, макар времето, в което да се занимавам с мен самата, да е твърде ограничено.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми