Информираният избор е пътят към здравословното хранене

В началото на годината ти разказахме кои са любимите ни филми, които съчетават вълшебствата на киното и готвенето в едно. Днес сме ти подготвили втората порция, но те предупреждаваме: не гледай, ако си гладен. Пуканките помагат за шумните американски екшъни, но няма да те спасят този път. За да не ти се налага да излизаш, добавили сме и няколко рецепти или пък сайтове на ресторанти: ако спонтанно огладнееш и решиш да си сготвиш или поръчаш. Ние лично ти препоръчваме първо да осигуриш храната и тогава да гледаш.

Добър апетит и приятно гледане.

Кутия за храна (The Lunchbox)

Младата и пренебрегната домакиня Ила всеки ден приготвя специален обяд за съпруга си и го праща с куриер. Едно от невероятните неща в Мумбай е именно разнасянето на кутии с храна- от 120 години всяка сутрин около 5000 куриера доставят домашно приготвената храна на правилния човек. Филмът ни разказва за една грешно доставена кутия, която свързва двама непознати. Ила и самотният вдовец Саажан започват да си разменят бележки в кутията с храна и да градят един алтернативен на ежедневието си свят. Това е филм за малките радости в живота, които са като подправките в манджата- не са най-важното, но са най-вкусното. 

                                                                                                                                  
Препоръчваме ти да опиташ екзотичните аромати и вкусове на индийската кухня с непалския ресторант Гуркха. А тук можеш да намериш прекрасна разядка с червена леща и моркови, докато чакаш поръчката.

Храна за душата (Soul Kitchen)

Този филм не е това, което би очаквал от Фатих Акин („Срещу стената“). Ще те изненада приятно като ново ястие, което не си опитвал и ти изглежда странно като гледаш съставките, но щом го пробваш не можеш да повярваш как досега не си. Това е комедия за Зинос - млад готвач от гръцко-немски произход, който има малък ресторант „Храна за душата“ в покрайнините на Хамбург. Той прекарва цялото си време в ресторанта и пренебрегнатата му приятелката се разделя с него, за да замине за Китай. Зинос решава да я последва и да продаде ресторанта, но месец преди продажбата той готви най-впечатляващите ястия и клиентите се тълпят. Изведнъж „Храна за душата“ става новото култово заведение в града и Зинос решава да му се отдаде. Но съдбата се намесва с неочакван обрат...

Тук вместо ресторант ти предлагаме да замезваш с маслини и домашно приготвен хумус. А дали филма върви  с узо или бира, оставяме на теб да решиш.

На един черпак разстояние (The Hundred-Foot Journey)

Този положителен и увлекателен филм е режисиран от (изненада!) Ласе Халстрьом („Защо тъгува Гилбърт Грейп?“) Характерно за неговите филми е способността да намери хубавото дори и в най-ужасното. И отново- малките неща са тези, които правят живота хубав. По-забележителното тук е актьорската игра на Хелън Мирън, която придава класа на тази комедия. Филмът ни запознава с изтънчената кулинарка и собственичка на изискан ресторант в малко френско селце Мадам Малъри. Най- страшният ѝ кошмар става реалност, когато срещу нея се нанасят индийци и отварят ресторант. Това слага началото на ожесточена кулинарна война за надмощие, от която ще огладнееш, докато се заливаш от смях. Но както се казва, в кухнята и любовта всичко е разрешено.

Малко вдъхновение за френската кухня можеш да намериш тук, но пък винаги можеш просто да си сипеш чаша ароматно вино и да хапнеш сирене.

Джули и Джулия (Julie & Julia)

Филмът проследява паралелно две истински истории: тази на нещастната офис служителка Джули Пауъл (Ейми Адамс) и на Джулия Чайлд (Мерил Стрийп), кулинарна авторка, която запознава американците с френската кухня.  Джули приема едногодишно кулинарно предизвикателство, с което трябва да приготви 524 рецепти от книгата на Чайлд „Усъвършенстване изкуството на френската кухня“. Едната сюжетна линия проследява готварските опити, които се превръщат във виртуален блог, а другата ни води в Париж през 40те и 50те години с Джулия Чайлд. Няма как да не признаем, че втората е доста по-интересна. Все пак няма как да сравним успехите в кулинарния виртуален свят на Джули с революцията в американската кухня на Джулия, но преживяванията на двете героини се допълват. Ясно виждаме колко социални и културни промени са настъпили през последните 60 години. Но пък храната си е същата.

И какво по-американско за хапване, докато гледаме филма, от безкрайно шоколадово брауни.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми