Информираният избор е пътят към здравословното хранене

В „Знам да ям“ много пъти сме писали колко важна е закуската за правилното хранене. Споделяли сме и идеи какво да закусвате за пълноценно начало на деня. И след като ви разказахме, кои са най-добрите закуски, днес ще ви разкажем кои храни е добре да избягвате сутрин и защо.

Липса на закуска

Обикновено човек си набавя енергията за първата половина на деня на закуска. Ето защо пропускането ѝ е почти толкова лошо, колкото и яденето на неподходящи храни и затова започваме с него като вреден хранителен навик. Ако не хапнете сутринта, метаболизмът ще се забави, което означава, че тялото ви няма да изгори цялата енергия от следващите хранения и ще я складира под формата на мазнини. А вие знаете как това се отразява на фигурата.

Храни и напитки с много захар

Да, захарта е сладка. Но ако решите да закусите с богати на захар храни е добре после да поспортувате. Причината е, че това е бърз въглехидрат, който се разгражда много бързо и организмът не успява да усвои енергията. И ето още няколко грама нежелани мазнини около талията. Затова избягвайте плодови сокове и храни с добавена или с повече от 10 грама захар на порция. Ориентировъчното количество продукт в една порция е оказано на етикета. Това е още една причина да четете внимателно етикетите.

По-добре е да закусите с високо енергийни продукти, които съдържат бавни въглехидрати, например пълнозърнести храни, мюсли или бисквити. А ако държите на плодова напитка, просто си купете плодове и ги изцедете вкъщи. А най-добре е да изядете целия плод, тъй като така ще усвоите максимално количество от съдържащите се в него фибри.

Пържени и други тежки за храносмилането храни

Храни като термично обработени меса, бъркани яйца и пържени филийки не са добра идея за сутрешното хранене. Със сигурност парче хрупкаво изпържен бекон изглежда изкушаващо, но кажете „Не!“. Причината е, че преработката на този тип мазнини изисква повече усилия от тялото.

Резултатът е по-забавено функциониране на организма, което сваля тонуса. Проучване на списанието „International Journal of Food Sciences and Nutrition“ е показало, че хората, които на закуска ядат храни, богати на мазнини, по-трудно остават бодри и концентрирани през деня в сравнение с тези, които консумират богати на бавни въглехидрати ястия.

И след като ви представихме кратък списък на храните, които да избягвате сутрин, ви предлагаме да си припомните и защо е важно да закусваме сутрин.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми