Информираният избор е пътят към здравословното хранене

В момента има над два милиона блогъри, чиито фокус са храната и готвенето. Много от тях са изключително влиятелни и в социалните мрежи. Те имат уникален поглед над тенденциите, тъй като са много близо до публиката си и постоянно имат обратна връзка към рецептите си, а държат под око колегите си блогъри. Ето защо не е никак изненадващо, че известната американска маркетинг компания FullTilt Marketing проведе проучване с популярни американски блогъри. Ето и какви са горещите тенденции в храненето според тях.

Храната никога досега не е била толкова достъпна и толкова достойна за снимки. Влиянието на Инстаграм продължава да расте, а предавания като MasterChef и Черешката на тортата доминират зрителските предпочитания. А цяло поколение расте с вдъхновението и знанията на гастро-блогъри. Направо ти идва да спреш да четеш и да почнеш да готвиш!

Джакфрут
 
Този екзотичен плод не добре е познат у нас. (Не)Известен е още с имената оризово дърво, хлебно дърво или …Джак. Той е рода на черницата и смокинята, но има специфичен вкус на комбинация от ябълка, манго, ананас и банан. Богат е на витамин C, протеин, калций, желязо и калий. Има доста въглехидрати, но е отличен източник на фибри. Плодът съдържа множество луковички, а сърцевината му- скорбяла. Популярността му се дължи на  търсенето на растителен протеин, който да замести животинския в диетата.

Зеленчуци за всички!

Продължава да расте желанието на хората да се хранят здравословно особено на родителите, загрижени да дават възможно най-добрата храна на децата си. Един от признаците е тенденцията да се заменят не толкова здравословни продукти в чиниите. Абсолютен хит за „спагетите“ направени от зеленчуци (например тиквички, краставици) или пюрето от карфиол вместо от картофи. А да не говорим за бургерите със зеленчуци вместо хляб.
Да не се намираш на улицата?
 
Да хапнеш нещо набързо на крак вече е предпочитаният начин да си набавиш енергия. Разнообразно меню, пресни продукти и по-ниски цени в сравнение с ресторант са едни от причините все по-често да засищаме глада си с улична храна. Тя набира сила в световен, а и в домашен мащаб. В София освен дюнерите и пиците на парче можеш да хапваш бургери, направени във ван, или пък да си вземеш някоя зеленчукова вкуснотийка от фермерския пазар.

Местно производство  

Здравословното меню включва изобилие от зеленчуци. Както споделил един от блогърите: „В наши дни здравословната, органична, устойчива храна е най-важното, когато измисляш рецепта. От моя гледна точка здравословен, органичен и устойчив не са просто мода, а важни хранителни тенденции.“ Все повече се търси местното производство от надеждни източници. Консуматорите искат да знаят откъде идва храната им и как е отгледана. В България също виждаме тази тенденция: големи вериги като Billa, Kaufland и Metro активно търсят качествени български продукти, за да могат да ги предложат на клиентите си.

Комбуча

Става изключително популярно сам да си правиш „туршия“ от естествено ферментирала храна. Или пък газиран чай. Защото комбуча е именно естествено газиран чай, в който расте гъба. Напитката има нежен сладък вкус и е много полезна заради богатото си съдържание на пробиотици, които поддържат здравословното състояние на чревната флора. Освен това комбучата помага за пълноценното усвояване на хранителните вещества и изчиства организма. Популярната азиатска напитка се прави с чаена гъба, която се отглежда в подсладен зелен или черен чай седем дни при аеробни условия, докато не се получи чаен квас.

Тенденциите се променят динамично. Ако изобилието от информация ти идва много или пък искаш бързо да намериш хубава рецепта за вечеря (със съставки, които можеш да намериш в магазина до вас) или просто искаш да си информирана- абонирай се за "Знам да ям".

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми