Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Здравословната диета е важен елемент от начина на живот, но е най-важния, когато очакваш дете. Организмът ти има нужда от допълнителни нутриенти, витамини и минерали, за да изгради цяло ново човешко същество. И все пак да започнем с уточнението, че „храненето за двама“ всъщност е мит. Трябва да добавиш между 350- 500 допълнителни калории към всекидневното си меню през втория и третия триместър. Което не е точно количество като за втори човек. Но не количеството калории трябва да са фокусът ти, а качеството им. Лошите хранителни навици и килограми над нормата повишават риска от диабет при бебето и усложняват бременността  и раждането. Ето защо е важно да подбираш добре менюто си.

Лесно е: просто трябва да избираш здравословни и хранителни продукти. Да не говорим, че ще направи връщането на килограмите преди бременността по-лесно.

Сладки картофи

Верните фенове на страницата ни знаят, че напоследък много се прехласваме по сладките картофи. И има защо. Освен че са невероятни на вкус, сладките картофи са богати на бета-каротин: растително вещество, което тялото превръща във витамин А. Витаминът пък е важен за растежа, както и помага на организма да разпредели клетките и тъканите при формирането на бебето. Препоръчително е бременните жени да увеличат приема на витамин А между 10-40%. Хубаво е източникът да е растителен, защото ако се приемат животински, може да е токсичен. В сладките картофи има и много фибри, които понижават кръвната захар и подобряват здравето на храносмилателната система. Ако се чудиш как да си ги сготвиш, имаме няколко предложения: супичка тук, за картофи пълнени с яйца и авокадо и, разбира се, неустоимите ни двойно запечени сладки картофи.

Авокадо

Той е един от най-странните представители на плодовете заради съдържанието си на мононаситени мазни киселини. Авокадото има високо съдържание на фибри, В витамини, витамин К, витамин Е, калий, и мед. Здравословните мазнини помагат за изграждането на кожата, мозъка и тъканите на ембриона. Калият пък помага за схващанията на краката. Авокадото всъщност съдържа повече калий от бананите.

Бобови

Тази група храни включва леща, грах, всякакъв вид боб, нахут и фъстъци. Бобовите са прекрасен растителен източник на фибри, протеин, желязо, фолиева киселина (В9), калций: всички те са изключително нужни по време на бременност. Фолиевата киселина е един от В-комплекса витамини, който е изключително важен за здравето на майката и бебето, особено през първия триместър.

Сьомга

Сьомгата е богата на важните и полезни омега-3 мазнини. Тези мазнини помагат за изграждането на мозъка и очите на бебето. Морската храна е изключително наситена на тези мазнини, но не е препоръчително бременните да консумират морски деликатеси. Ето защо много жени избягват да ядат риба по време на бременността си, с което намаляват значително приема си на омега-3. Сьомгата обаче е безопасен източник, а и помага за набавяне на витамин D.

Горски плодове

Дребните плодчета от гората са пълни с полезни въглехидрати, антиоксиданти и витамин C, който е изключително важен за абсорбиране на желязото. Витаминът подобрява здравето на кожата и имунната система. Освен това в горските плодове няма много захар и не са много калорични, така че може да си хапваш спокойно.

Напомняме, че разнообразното хранене е от изключителна важност, не само по време на бременност. Опитай се да включиш цялата дъга от цветове, които можеш да намериш в плод зеленчука: от лилави боровинки до тъмно зелен спанак.  И се абонирай за „Знам да ям“ за интригуващи и вкусни рецепти.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми