Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Нали не сте забравили, че този месец главен герой в „Знам да ям“ е Джейми Оливър. Вярно, че той е известен с безумно вкусните си и лесни за приготвяне рецепти, но за нас не по-малко важни са съветите му за здравословен живот и промяна на хранителните навици. Вече поставихме основата, а днес ще ви разкажем за неговите трикове за намаляване на консумацията на захар.

Не ни разбирайте грешно – обичаме сладко… меко казано. Но както сме проповядвали, важна е мярката и контролът върху количеството калории, които приемаме.

Джейми Оливър не е някакъв терорист по отношение на промяната на хранителните навици. За доказателство ще го цитираме: „Ако следвате тези идеи дори през половината от времето, ще допринесете за положителния ефект върху здравето си. Изберете си един или два съвета, които да следвате и сами вижте разликата“.

И така, минаваме към съветите.

Хидратирайте се

 • Заменете подсладените сокове с добрата стара вода, за да се поддържате хидратирани.
 • Не дръжте подсладени напитки в дома си. Ако ги няма, не можете да ги пиете. Запазете ги за излизанията с приятели.
 • Понякога Джейми пуска парче пресен плод във водата, за да я направи по-вълнуваща. А ако държите на мехурчетата, просто пийте газирана вода.
 • Ограничете консумацията на плодови сокове до 150 мл. на ден. Много по-добре е вместо да пиете сок от портокал, например, да изядете плода, тъй като той съдържа цени фибри, които изчезват при производството на сока.

Закусвайте като крал (или кралица)

 • Вече сме цитирали Джейми Оливър, че трябва да се закусва. Не че и ние не сме го казвали. Но ето каква е връзката с намаляването на захарта. Много хора сутрин хапват бисквити, корн флейкс или нещо подобно. Въпрос на вкус е, но тези храни са пълни със захар. Затова станете няколко минути по-рано и си пригответе сами закуска. Така ще можете да контролирате количеството захар в нея. И за да не сме голословни, ви предлагаме да си припомните пет от най-полезните закуски. И ще си позволим да споделим любимата закуска на отговорния редактор „Знам да ям“, която се приготвя за точно 3 минути. Вземате една филия хляб, препичате я в тостера, капвате малко зехтин, поръсвате с малко едро смляна морска или хималайска сол и черен пипер, слагате отгоре едно парче шунка или прошуто и готово. Но да продължим с мистър Оливър.
 • Пълните с протеин яйца са чудесни за старт на деня. Джейми предлага да си направите едно яйце или две яйца на очи и да ги поднесете върху пълнозърнеста филийка. Омлетът също е добра опция.
 • Приготвяйте апетитно изглеждащи здравословни закуски, на които децата ви да се насладят. Тук ви предлагаме да си припомните практичните ни идеи за преодоляване на злоядство.
 • Смутитата са добра идея, ако сами си подбирате съставките. Така ще можете да комбинирате сладостта на плодовете с полезността на ядки, семена и зеленчуци.
 • Палачинките са страхотно угощение за уикенда. Вместо да ги ръсите с пудра захар, използвайте мед или плодове за повече сладост.

Кексчета и други лакомства – намерете точния баланс

 • Джейми съветва да оставите пълните със захар кексчета за уикенда и специални поводи. (Нали ви казахме, че не е кулинарен инквизитор и понякога ни позволява отпускане).
 • Ако през седмицата искате нещо сладко за десерт, си направете „салата“ от цедено мляко и плодове.
 • Вместо да давате на децата си все по-популярните маршмелоус, им направете плодово шишче, което могат да овъргалят в натрошени ядки или в кокосови стърготини.

И два съвета за финал

 • През деня лесно можете да объркате глада с жажда. Затова вместо да си купите една вафличка, изпийте чаша вода , чай или мляко.
 • И припомняме най-важното – ако в дома ви няма пълни със захар изкушения, няма да ги ядете.

Това бяха част от съветите на Джейми Оливър за намаляване на приема на захар. Още идеи ще откриете на сайта му, а ние отиваме да поразчистим малко кухненски шкафове.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

 • 6 приятни текстчета седмично
  (рецепта, диета, съвет или промоция)
 • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми