Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Огнян Симеонов е завършил НСА в София и е специализирал е диетология в Harokopio University, Атина. Той е сред известните експерти по детоксикация на организма и изчистването му от вредни вещества. Прилага метод за отслабване чрез хранене минимум по 4-5 пъти на ден. Занимава се и с енергийна медицина.

Г-н Симеонов, какво представляват токсините?

Това са отрови, натрупани в нашето тяло основно от различни храни и напитки, които консумираме, както и от замърсения въздух, който дишаме. Можем да ги изчистим от тялото си по няколко начина. Един от тях е детоксикация със сезонни плодове. Примерно с череши – в продължение на 3-4 дни се ядат минимум по 5 кг плод на ден. През това време дори не е нужно да пием вода в големи количества, защото черешите съдържат над 80% вода. През лятото много добра за тази цел е и динята. Така пречистваме кръвта и се чувстваме много добре, заредени с енергия. Можем да ядем плодовете в неограничени количества.

Ако човек иска да се подмлади, е добре да заложи на червено грозде, което е или диворастящо, или отглеждано био – да не е пръскано с препарати. Когато гроздето не се пръска, в ципата му се развива защитен механизъм срещу различни бактерии и гъбички. Веществото, което се произвежда, се нарича ресвератрол – вид естествен фенол. Той действа подмладяващо на клетките, а тепърва учените проучват неговите свойства и върху удължаването на живота.

Кои са другите начини за детоксикация?

Друг начин на детоксикация е няколко дни да караме само на вода. Максималното количество на ден е 3 л, а минималното - литър и половина, под което не трябва да се пада, особено в летния сезон. Друг много добър метод (но не с цел отслабване, защото много хора решават да отслабват с гладуване!), е така нареченият „сух глад“ – един или два дни без никаква вода и храна. Това е един от най-силните методи за детоксикация.

Без храна и без вода? Възможно ли е?

Възможно е. Д-р Сергей Филонов в своята 30-годишна практика доказва, че с този начин на детоксикация може да излекуват и много заболявания.

Вие прилагате свой метод за детоксикация. Разкажете ни за него.

Ако искаме да направим бърза детоксикация, вземаме разтвор на хлорен диоксид и капваме няколко капки от него в чаша вода. Хлорният диоксид унищожава всякакви патогенни бактерии в нашето тяло и извежда от организма натрупаните тежки метали. По-развитите икономически европейски държави използват хлорния диоксид за дезинфекция на питейната вода, докато у нас слагаме само хлор. Лично аз прилагам върху себе си този метод на детоксикация няколко пъти в годината, защото съм видял най-добри резултати при него.

Как точно се прави?

От 3 до 5 капки разтвор на хлорен диоксид се капват в 200-250 мл вода. Изпива се наведнъж. Ако искаме пълна детоксикация на организма, трябва да правим това няколко дни поред. В този случай на всеки час се пият по три глътки от водата с хлорния диоксид. През това време може да се яде и пие всичко, да се води обичайният начин живот. Единственото, което трябва да се ограничи, е приемът на витамин С, защото този витамин неутрализира свойствата на хлорния диоксид. Според Американския институт по аналитична химия, от 80 години насам това е най-разпространеният метод за дезинфекция и изобщо едно от най-добрите средства в борбата с патогенните микроорганизми.

Има ли сезон, който е най-подходящ за провеждане на детоксикация?

Детоксикация може да се прави във всеки един сезон. А ако съблюдаваме цикъла на Луната, 2-3-дневните гладувания е добре да се започнат именно в двата дни преди пълнолуние. Имам предвид така наречената лунна диета.

Има ли болести, при които не се препоръчва да се прави детоксикация?

Хората с хронични заболявания, които приемат лекарства, е задължително да се консултират с лекар специалист, преди да предприемат детоксикация. Ако примерно се приемат лекарства за хипертония и съответният човек реши да се детоксикира с плодове, е възможно кръвното му налягане рязко да падне, защото дозата на лекарството, която приема, може в един момент да се окаже по-силна заради прочистването на организма от отровите.

Има ли хора, които са по-податливи от други към натрупване на токсини?

До голяма степен всичко се свежда до храната. Аз съм привърженик на спорта, но дори той не може да ни спаси, ако ядем некачествена храна. И обратно - дори да не спортуваме, трябва да се храним балансирано по 4-5 пъти на ден. Много хора правят грешки да пропускат хранения, да гладуват. Казвал съм го неведнъж - нехраненето води до напълняване. То може да има временен резултат - леко отслабване, но след това килограмите се връщат и се получава йо-йо ефект.

Пропускането на хранене може да доведе и до психологически сътресения. Повечето хора пълнеят от емоционално неразрешени проблеми. А много от тях могат да бъдат разрешени буквално за 2-3 минути с метода „Техника за емоционална свобода“.

Разкажете ни по-подробно за този метод!

Той се прилага успешно вече 12-13 години и действа безотказно за емоционални или здравословни проблеми. Примерно, ако човек пожелае, може да откаже цигарите в рамките на 3 до 5 минути. Аз вече 11 години работя с този метод и виждам ефекта му – мога смело да кажа, че при близо 10 000-11 000 души, които са го приложили, в 99% от случаите той дава резултат. Достъпът до информация за „Техниката за емоционална свобода“ е безплатен, всеки може да научи за нея от книги, които са издавани по въпроса, или от интернет, от мои или на колеги в медиите. Методът е много лесен за усвояване, човек може да го прилага върху себе си, върху близките си, действа дори при бебета. Ако подобрим емоционалното си състояние със сигурност ще можем и да отслабнем, защото теглото ни пряко зависи от психиката.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми