Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Помниш ли как гледаше омагьосано как баба ти сипва един жълт прах в тенджерата и бърка продължително, за да сготви едно от най-простичките и най-вкусните неща? Да, говорим именно за качамака. Без значение дали си го ял солен или сладък, качамакът си е класика. А днес ще освежим представите ти за нея с една страхотна рецепта.

Ще си приготвим грилован качамак и ще го замаскираме като брускета. Ще му сложим гъбки, пресни доматки и нарязан босилек. И ще те накараме да си оближеш пръстите. Рецептата е като за 4-5 порции. Започваме!

Продукти:

  • 4-5 скилидки чесън
  • 1 лук
  • 1 супена лъжица кокосово масло
  • 300 грама гъби
  • 1 чаша царевичен грис
  • 3 чаши зеленчуков бульон (най-добре домашен)
  • 180 грама чери доматчета, нарязани на половинки
  • Пресен босилек
  • Щипка паприка
  • Щипка кайенски пипер (ако харесва по-пикантен вкус)
  • Сол и пипер
  • Сусам за поръсване

Затопли фурната предварително. Нарежи на дребно чесъна и лука. Сложи тиган на котлона с една супена лъжица кокосово масло на средна температура. Добави лука и чесъна и готви около 10 минути. Междувременно нарежи гъбите и ги добави. Остави ги на огъня, докато омекнат (около 10 минути).

В голяма купа смеси царевичния грис и подправките. Разбъркай добре. Добави малко кокосово масло в дълбок тиган и изсипи сместа. Бавно добави зеленчуковия бульон, докато разбъркваш, за да няма бучки. Продължи да разбъркваш, докато сместа не заври. След това добави предварително сготвените зеленчуци. Подправи с допълнително сол и пипер.

Свали от котлона и изсипи качамака в тавичка, след което го поръси с нарязаните домати. Сложи тавата в предварително загрятата фурна и остави за 10 минути. Извади качамака от фурната и го изчакай да изстине леко, за да добавиш пресните листа босилек. Накрая наръси със сусам. Да ти е вкусно!

За да не пропускаш страхотните ни рецепти, абонирай се безплатно за „Знам да ям“ и всеки петък ще получаваш имейл с новите ни текстове.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми