Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Продължаваме да ви разказваме какво е добре да има в една кухня. След като ви запознахме с тигана, днес е ред на следващото задължително пособие – тенджерата.

Защо е задължителна?

Защото единствено с помощта на тенджера можете да сготвите здравословна супа, или да приготвите вкусна яхния за много хора. Отделен въпрос е, че става за стерилизиране на консерви в домашни условия.

С една хубава тенджера ще можете да приготвите месо, зеленчуци и дори лютеница и конфитюр. В нея можете да варите, печете, пържите и разбърквате съставките за кекс или крема за торта. Можете да я ползвате на котлон или във фурната (ако влиза, разбира се).

Да започнем с материала

Днес човек може да избира тенджери от различни материали – стомана, мед, алуминий, керамика… Могат да бъдат с незалепващо покритие или без, със стъклени или метални капаци, с пластмасови или метални дръжки.

Нашият съвет е, ако искате съд, който да ви служи дълго и да предадете на наследниците си, изберете тенджера от мед. Този метал има страхотни топлопроводими качества, храната загаря по-трудно и е устойчив във времето. Добра опция е и неръждаемата стомана.

А ако сте склонни да пробвате нещо по-нетрадиционно, купете си керамичен съд. Всъщност, това не е чак толкова екзотично. Всеки е виждал глинените гърнета на нашите баби, които стоят до огнището. Е, ако не на живо, то поне в картините на старите майстори. Керамиката като материал има много предимства като равномерно разпределение на топлината, храната не загаря и я поддържа топла. За съжаление удароустойчивостта ѝ е много по-ниска в сравнение с метала.

Как да изберем първата си тенджера?

Какъвто и материал да сте избрали, важно е тенджерата да е масивна. Съветваме ви да избягвате леките, тънкостенни продукти. Да, евтини са, но ще ви създадат много главоболия като: загаряне на храната, неравномерно сготвяне и „измятане“ на дъното. В резултат е много вероятно да изхвърлите такива съдове след по-малко от година.

Масивният съд е много по-удачен вариант. Многократно сме казвали, че е важно равномерното разпределение на топлината, което няма как да се случи при лека тенджера. Добре е и да е с двойно дъно. Така храната няма да загаря или поне ще е по-трудно. Отделен въпрос е, че колкото дъното е по-стабилно, толкова по-трудно ще се деформира и ще приляга плътно на котлона. А това е важно както за приготвянето на вкусна храна, така и от гледна точка на пестене на енергия.

Ако няма да ползвате тенджерата във фурна, купете я с пластмасови дръжки, за да можете спокойно да я хващате. Все пак нашият съвет е да се спрете на изцяло метален модел. Не се знае кога ще ви дойде вдъхновението за ястие, което трябва бързо да се запечата на котлона и после да се допече във фурната. Не че не може да го прехвърлите в нов съд, но така ще загубите голяма част от ароматите, полепнали по дъното при запечатването, а и ще изцапате един тиган или тава в повече.

Що се отнася то размера, придържайте се към златната среда. Това означава диаметърът на дъното да е 26-28 см., за да пасва на всякакъв тип котлони. В тази връзка, разгледайте внимателно дали е подходяща за новото поколение индукционни плочи. Обемът също трябва да е универсален – 5-7 литра. Това е напълно достатъчно, за да направите супа, яхния или цяло парче месо във фурната.

Ами, толкова за тенджерата. Надяваме се, че сме ви били полезни. А скоро ще ви запознаем и с най-важните параметри, на които трябва да отговаря една тава.

Вижте още

Тиганът, без който не можем

Приготвянето на страхотно ястие е комбинация от вдъхновение, умение, съставки и пособия. Ето защо ще ви разкажем какво задължително трябва да имате в кухнята си.

Всеки майстор ще ви каже, че да имаш подходящите инструменти е толкова важно, колкото и да мо

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми