Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Не, няма грешка в заглавието. Колкото и странно да ви звучи, пържените храни могат да са част от здравословна диета. Разбира се, без да се прекалява с тях и следвайки днешните ни съвети.

Пържете в качествена мазнина

Както много пъти сме казвали, качествените продукти са в основата на здравословното хранене. Затова не правете компромиси с мазнините, с които пържите. Използвайте само качествени масла като: слънчогледово олио, зехтин Extra Virgin и други растителни мазнини. Съветът ни е да изхвърлите или поне чувствително да ограничите употребата на трансмазнини и на по-евтини миксове, например съдържащи палмово масло или по-нисък клас зехтини.

Не прекалявайте със загряването

Всяко мазнина има своята максимална точка на загряване. Отвъд нея, тя започва да гори. Когато това стане, започва отделянето на свободни радикали, които не се отразяват добре на организма.

За да сте сигурни, че пържите на подходяща температура, е най-добре да имате готварски термометър. Не са много скъпи, а вършат страхотна работа. Но ако нямате, можете да ползвате визуални индикатори – просто гледайте кога мазнината започва да пуши. Не става дума за прозрачна пара, а за тъмен дим. Видите ли го, значи сте прегрели мазнината и не гответе в нея.

Пържете в нужното количество мазнина

Не е нужно храната да плува в олио, когато я пържите. Добра пържола на тиган може да стане и само с няколко капки зехтин. Същото се отнася и за зеленчуците, още повече че те пускат вода и така течността в тигана се увеличава. Разбира се има продукти като картофите, рибата и лучените кръгчета които се пържат в много мазнина и при тях съветът за минимално количество не важи.

Не използвайте една и съща мазнина

Дори и да пържите във фритюрник, не чакайте олиото да започне да мирише или да е силно замърсено, за да го смените. Колкото по-често изхвърляте употребяваната мазнина, толкова по-здравословно ще се храните.

Основните причини за това са две. Първата е чисто вкусова. Олиото поема миризми и вкусове и в последствие ги предава на други продукти, а не всеки иска картофките му да миришат на риба или да са станали пикантни заради люти чушлета. Втората причина за честа смяна е, че с всяко пържене мазнината губи от качествата си. Така тя няма да се загрява достатъчно и продуктите ви ще поемат много по-голямо количество олио, отколкото искате.

Панирайте

И като стана дума за ограничаване на поетата мазнина, най-лесно това става като панирате продуктите. Всяка панировка запечатва храната и така не позволява на олиото да попие в нея. Отделен въпрос е, че като добавите подправки, може да стане много вкусна. Но не забравяйте, че панировката трябва много хубаво да е полепнала по продукта и да го е покрила изцяло.

Изцеждайте храната

След като продуктите са готови задължително ги изцеждайте от излишната мазнина. Няма значение дали ще закачите кошницата на фритюрника на високо, използвате мрежеста подложка или просто покривате чиния с домакинска хартия – важното е ненужното олио да се махне. В противен случай ще попие в храната ви.

Ето как можете да приготвите здравословна пържена храна. Но както казахме – не прекалявайте с консумацията ѝ. Ако ядете разнообразно, купувате качествени продукти, следите теглото си и спортувате, ще можете да се наслаждавате на любимите си ястия без това да се отрази на фигурата ви.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми