Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Настъпва любимото време на скиорите и почитателите на зимния планински туризъм. Независимо дали сте решили да се отдадете на ски или сноуборд по пистите или да направите няколкодневен планински преход по любимия си маршрут, трябва да сте подготвени във всяко отношение.

Екипировката е едната страна на монетата. За нея няма да ви даваме съвети – вие си знаете какво ви е необходимо. Другата страна е храната. Опитните планинари казват, че и на сто метра от хижата да мръднеш, трябва да имаш нещо за хапване. И са прави – планината винаги може да ни изненада. Ето защо днес споделяме нашите идеи какво да сложим в раницата.

Малко тегло, много енергия

Има две на пръв поглед изключващи се изисквания към храната – да е лека и да дава много енергия. Със сигурност не искате докато карате ски раницата ви да тежи, защото е пълна с манджи. От друга страна след изморително спускане имате 20-25 минути на лифта, които можете да използвате за презареждане на батериите. Така стигаме до друго изискване – лесна за консумация храна.

А ако сте на преход, всеки грам е важен. Тези, които са ходили на планина знаят, че преценката какво да махнем от багажа отнема повечето време от приготвянето му. И така ето кои са храните, които отговарят на описаните условия.

Енергийни блокчета

Преди да тръгнете минете през близкия супермаркет и си купете различни високо енергийни храни. Това могат да са шоколади, протеинови барове, фъстъковки и сусамки. Както виждате, общото между всички тези храни е, че съдържат много захар, която е бърз въглехидрат. Това означава, че се разгражда бързо и ни дава необходимия прилив на енергия. А ако не искате да пазарувате, можете да си припомните нашите рецепти за домашни енергийни блокчета.

Ядки

Говорили сме за това колко полезни са ядките, например за ума. Те са страхотен източник на протеини и мазнини. И двете са препоръчителни при спортни натоварвания, така че смело можете да сложите в раницата 1-2 пакетчета. Недостатъкът на ядките е, че през зимата консумацията им е трудна. Отварянето и яденето им с ръкавици е сериозно предизвикателство, затова ви препоръчваме да пристъпвате към тях, когато сте на топло в хижата.

Сушено месо

Вече във всички супермаркети може да се намери сушено говеждо с различни вкусове. Това е много добра идея за хранене на активно спортуващите през зимата. Едно пакетче от 80 грама може да засити и доста едър човек, а в същото време обемът и теглото му са пренебрежимо малки. А и не забравяйте, че покорителите на Дивия Запад са оцелявали основно с изсушено говеждо. От опит споделяме, че малките парченца са най-вкусни, ако ги задържите минута-две в устата си, за да омекнат и да освободят вкуса и аромата си.

Алтернатива на американските продукти са родните сушеници и луканки, но те не са толкова удобни за ядене. Имайте предвид, че който и вариант да изберете е необходимо да имате вода или чай със себе си, защото тези меса имат доста сол за консервант, която засилва жаждата.

Чай

Абсолютно задължителен. Дори и да знаете, че чайната е след два завоя на пистата е добре да имате един термос в себе си. Първо, защото няма да ви се налага да чакате и така да изпуснете 2-3 спускания и, второ – ще можете да си го направите по собствен вкус. И не гледайте със съмнение. През зимата човек губи не по-малко течности, отколкото през лятото и е супер важно да сме добре хидратирани.

Ако сте на ски, можете да вземете и сравнително по-малък термос. Но ако сте на дълъг преход е добре да е голям – литър и половина е оптимален обем. И още нещо – не правете компромис с качеството на термоса. Няма да е приятно, ако се окаже че чаят ви е замръзнал.

Това бяха нашите идеи какво да сложите в раницата за зимната си ваканция. Надяваме се, че са ви полезни, а когато дойде времето, ще обърнем внимание и на храните за лятното ходене на планина.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми