Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Колко често сте чували: „Детето ми не яде моркови“, „Не мога да го накарам да яде плодове“ или „Иска само бонбони и пържени картофи“? Подобни изказвания могат да докарат сериозни тревоги на всеки родител, който иска да научи детето си да яде здравословно. На пръв поглед това изглежда като невъзможна мисия, но съвсем не е така. Всъщност, при правилен подход и най-злоядите деца могат да заобичат полезните храни.

Превърнете храненето в игра

Най-лесно ще привлечете вниманието на детето, когато обърнете неприятните за него действия в игра. Ако не иска да яде зеленчуци, пригответе забавни сандвичи с форма на лице. Лентичка морков може да е устата, два резена краставица – бузките, използвайте грахчета за очите и парче салата за коса. Така можете да „декорирате“ почти всяка храна – спагетите могат да станат симпатично чудовище, пицата – карта на света, а мъфините дават огромни възможности за развихряне на въображението. И като казваме мъфини, нямаме предвид любимите на всички десерти, а здравословни зеленчукови кексчета.

Пазарувайте заедно

Седмичният пазар е чудесна възможност да образовате детето за хранителните продукти. Идеята не е само да го пращате към различните щандове, за да донесе избран от вас продукт, а да го включите в целия процес. Направете заедно списъка за пазаруване, в магазина бъдете заедно и му обяснявайте защо избирате един продукт пред друг, разказвайте му какво ще направите с покупките и, разбира се, разрешавайте му да се вози в количката. След като се приберете, подредете заедно хладилника и решете какво ще готвите.

Гответе заедно

Това е друг аспект на играта. Всяко дете иска да имитира родителите си и да се чувства „възрастен“. Затова не го игнорирайте при приготвянето на храната, а му давайте колкото може повече задачи. Е, примирете се, че резултатът няма да е перфектен и, че кухнята ще е като бойно поле, но тези неудобства си заслужават. А и след като детето е готвило, винаги можете да му кажете, че всеки голям готвач яде от собствените си ястия.

Избирайте храната в ресторанта

Децата много обичат ресторантските менюта, особено ако имат картинки. Използвайте този интерес, за да го научите как се избира и поръчва храна в заведение. Това е чудесна възможност и да обясните защо тортата е накрая, а се започва с предястие и основно.

Не отказвайте награди

Методът „тояга и морков“ е крайна, но работеща мярка. Ако никой от горните подходи не работи, обещайте награда. Срещу изядената зеленчукова супа, предложете бонбон или парче торта, ако детето се е справило с пилешката пържола със зеленчуци в някое заведение.

Не го насилвайте

Има родители, които насила тъпчат децата си с храна. Съветваме ви в никакъв случай да не действате така. Единственият резултат ще бъде дълбоко вкоренена омраза към здравословното хранене, която ще остане за цял живот. Да не говорим за влошените семейни отношения.

Така всяко дете може да свикне постепенно със здравословните храни. Разбира се, можете да импровизирате в подхода, но най-важното е да бъдете позитивни, търпеливи и упорити. Резултатите ще дойдат рано или късно.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми