Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Никой не обича да изхвърля храна, но понякога ни се налага. Ако ти се струва, че изхвърляш твърде много при готвене, то имаме три конкретни предложения за теб. С тези продукти можеш да използваш всяка част. Така няма да ти се наложи да изхвърляш каквото и да е!

Нахут

Ако често си купуваш нахут в буркан или консерва, имай предвид, че може би изхвърляш нещо много полезно. А именно саламурата, която образуват малките зрънца. Тя се нарича аквафаба и може да се използва за направата на десерти. Можеш спокойно да заместиш белтъците в повечето рецепти с акваба. Това ще ти е изключително полезно при пости и специализирани диети.

Праз

Следващият път, когато си купиш праз, не изхвърляй тъмнозелената част. По-добре си направи зеленчуков бульон с нея. Ще направи готвенето по-лесно и здравословно. Ще ти свърши страхотна работа при овкусяване на супи и манджи.

За бульона ти трябват още: 1 голям лук, 2 моркова, 2 стръка целина, 6 гъби, 4 скилидки чесън, 1 дафинов лист, 1 чаена лъжица сол, 1 чаена лъжица зехтин, мащерка и розмарин на вкус, както и 10 чаши вода. За да го приготвиш, затопли зехтина и сотирай лука. Добави чесъна. След няколко минути добави подправките, целината и гъбите. Сотирай още 3-4 минути и добави водата. Прецени колко гъст искаш бульона. След като сместа заври, покрий с капак и остави да къкри поне час. След това прецеди добре течността. Готово- имаш страхотен домашен зеленчуков бульон!

Банани

Този плод е идеален за приготвяне на десерти, смутита  и здравословни закуски. Но често изхвърляме обелката му без да се замислим. Всъщност обвивката на банана е много полезна! Тя  е естествен лек при кожни раздразнения- трябва само да натъркаш проблемното място с нея. Можеш и да я добавиш към градината си- кората е пълна с важни нутриенти, които ще обогатят почвата. Или пък можеш да си направиш оцет! Да, точно така- оцет, с който да подправиш салатите си. Трябват ти към килограм обелки от банани, 8 чаши вода, 1 ½ чаши захар, ½ чаена лъжица мая и 1 чаша не пастьоризиран и нефилтриран оцет. Първата стъпка е да смесиш корите на бананите и половината от водата в голяма тенджера. Сложи я на силен огън и изчакай да заври, след което махни тенджерата и остави да изстине. Махни корите на бананите и ги изцеди добре- до последната капка. Добави останалата вода и захарта към тенджерата. Сложи я пак на силен огън за 15 минути, като разбъркваш на всеки 5 минути. Изсипи течността в голям буркан и добави маята. Затвори добре буркана и го остави на хладно място за 7 дни. Отвори буркана и добави оцета. Затвори и остави на тъмно за още 3 седмици. След това прецеди добре, за да махнеш всякакви утайки и остатъци от маята. Затвори отново и остави за още 4 седмици. След това свари течността, за да пастьоризираш оцета. Докато той ври, измий и стерилизирай буркана. Върни течността в буркана и затвори. Прибери на тъмно и студено място.  Използвай оцета през следващите 24 месеца.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми