Информираният избор е пътят към здравословното хранене

В събота за първи път тази година отпразнувахме Деня на майката в Националния военноисторически музей и си говорихме за А, Б и В на здравословното хранене.

 Ние, редакторите на „Знам да ям“,  представихме на публиката „Правилото на ръката“- лесен и ефективен метод за определяне на размера на порцията и съдържанието на чинията. Все пакна всеки човек е необходимо различно количество храна, с която организмът му да си набави нужните хранителни вещества. Но как да определим точно колко да пълним чинията си, за да не търпим лишения и едновременно с това да не преяждаме? При „Правилото на ръката“ количеството на всеки вид храна се определя спрямо големината на твоите длани и пръсти. 

Говорихме си и как да храним детето балансирано и здравословно. Или по-точно, че диетата е добре балансирана, когато е съставена от четирите основни хранителни групи: протеини; нишестени храни; плодове и зеленчуци; млечни.

Представихме и някои от любимите си рецепти за домашен чипс, печено пиле и домашна майонеза, но определено най-голям интерес предизвика 15 минутния ни домашен течен шоколад.

За нас беше изключително удоволствие да се срещнем с малки и големи и да поговорим открито за храна и как да помогнем в предизвикателството със злоядите деца.

Събитието протече с много атракции, арт-ателиета, танци и игри. Хубавото време предразположи родители и деца да се забавляват в музея в този специален ден, посветен на връзката между майката и детето. Заедно рисувахме, правихме бижута, запознахме се с техники за самозащита, изпробвахме артистичните си умения, запознахме се със смехотерапията и дори сами замесихме хляб. Ще се видим отново следващата година!

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми