Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Копърът e неизменна подправка във всяка кухня през всеки сезон. Но някак си пролетта започваме да го използваме много повече – в таратора, тиквичките, пресните картофи и всички други лесни манджи, които ни спестяват часовете в кухнята. Да, копърът е много полезен, но знаем ли как ни помага и прави живота ни по-хубав? Ох, откъде да започнем. Малкото рошаво зелено растение подобрява метаболизма, успокоява ни при безсъние, хълцане, диария, проблеми с менструацията и дихателни затруднения.  А и ни помага да се борим срещу рака. Подобрява имунната ни система и улеснява пазенето на добра устна хигиена, заздравява костите и ни пази от артрит. А и помага срещу газове. А споменахме ли, че е и вкусно?

Какво е копър?

Научното име на копъра е Anethum graveolens. Той е едногодишно растение, което обича слънце и горещо лято. Растението се използва в готвенето и медицината от стотици години. Използват се и семената, и листата. Освен силния си вкус, копърът  има и страхотни лечебни качества. В него има много витамини и минерали: витамин А и С, фолиева киселина, желязо и манган.

А за какво точно може да ти помогне (освен да приготвиш някоя страхотно вкусна манджа), можеш да прочетеш надолу:

Намалява менструалните болежки

Скоро ти разказвахме кои храни подобряват симптомите на ПМС. А сега ти казваме какво може да ти помогне по време на менструацията- копърът. Скорошно проучване в катедрата по Биостатистика и демография на университета Khon Kaen в Тайланд е изследвало ефектите на копъра върху жени с болезнени спазми и тежка менструация. Оказало се, че в комбинация с други витамини, копърът намалява болезнените пристъпи и регулира менструацията.

Намалява депресията

Копърът е естествен щит срещу депресията. Освен че има успокоителен ефект, той няма противопоказания. Но пък е богат на полифеноли, флавоноиди и танини, които имат благотворен ефект върху нервната ни система.

Намалява холестерола

Копърът има невероятен успех като средство за намаляване на холестерола. Правени са проучвания, в които на група хора са раздавани различни билкови хапчета. След един месец групата, която е получавала хапчетата с копър, имали доста по-ниско ниво на холестерол от отбелязаните начални стойности.

Гони буболечките

Изследвания показват, че копърът има способност да отблъсква насекоми. Да, може да е идеална добавка за киселите краставички, но за листни въшки, акари и други малки насекоми, копърът е страшен. Направо убийствен.

Подобрява храносмилането

Копърът сам по себе си е предястие- нещо, което предизвиква апетита. Ето защо се използва толкова много в почти всяка кухня. Заради етеричните си масла, копърът стимулира производството на стомашни сокове. Маслата стимулират и перисталтиката, като същевременно помагат срещу газове.  

Ако това не са достатъчно убедителни причини да сложиш щедра порция копър в следващото ястие, то тогава ти препоръчваме да видиш и нашите зелени рецепти тук. Вкусното може да е и здравословно със „Знам да ям“.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми