С подкрепата на

Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Малко, зелено и солено, не е грах. Зеленчук ли е? Подправка ли е? Появява се в средиземноморската кухня, във френската и в супермаркета в буркан. Но всъщност колко от нас знаят какво са каперсите и откъде идват?

Каперсите са мариновани цветни пъпки. Малките са от храстчето Capparis spinose и се берат преди дори да са започнали да цъфтят. След това се изсушават на слънце и се мариноват в сол или саламура. Добра идея е да ги измиваш с вода преди употреба, за да махнеш излишната сол. Понякога каперсите се оставят да порастат и да станат с размер на маслина. Отново се мариноват, но се ядат като предястие или мезе.

Каперсите не са нови в кухнята: познати са от древността. Отглеждат се в Азия, Близкия Изток, Средиземноморието, Северна Африка, Южна Европа, Турция и Калифорния. Брането е много сложен процес, защото може да се извърши само от човешка ръка. Пъпките са много малки и деликатни и няма как да бъде автоматизирано. Ето защо малко бурканче в магазина има солена цена. След като бъдат набрани, каперсите се разпределят по големина, изсушават и осоляват (или потапят в саламура). Най-малките се наричат nonpareil и естествено са най-скъпите, особено ако идват от Южна Франция или от гръцкия остров Санторини.

Каперсите могат да разнообразят всяка рецепта. Те добавят не само солен и наситен лимонов вкус, но и изтънченост на ястието. Подходящи са за риба и пиле, салати, сосове, че даже и яйца. Можеш да си направиш песто от тях или да ги сервираш като мезе.  Можеш да разнообразиш картофената салата или бърканите яйца. А пък вървят страхотно и с всякаква паста, особено пене и талиатели.

Ето и две рецепти.

Гръцка салата с пълнозърнеста паста

Продукти

  • 250 грама пълнозърнеста паста пене
  • 2 средни домата, нарязани на четвъртинки
  • 3 печени чушки, нарязани на дребно
  • ¼ чаша маслини без костилки и нарязани на половинки
  • 2 супени лъжици каперси
  • ¼ чаша зехтин
  • 1 супена лъжица балсамов оцет
  • 2 скилидки чесън
  • ½ чаена лъжица риган
  • щипка захар
  • Сол и пипер на вкус
  • ½ чаша босилек
  • ¼ чаша сирене

В средно голяма тенджера сложи вода с щипка сол. Когато заври, изсипи пастата и свари според инструкциите. Докато пенето се вари, смеси зехтина, балсамовия оцет, чесъна, ригана, захарта, солта и черния пипер в малък съд с капак и разклати добре. Добави доматите, чушките, каперсите и маслините в голяма паница и ги залей с дресинга. Остави ги за около 15 минути и добави пастата. Прибави босилека и нарони сиренето отгоре при сервиране. Подправи допълнително, ако има нужда.

Сирене с пастет от сушени домати, риган и мащерка

Продукти за пастета

  • 1 чаша сушени домати (за предпочитане да не са от буркан със зехтин)
  • ½ чаша зехтин
  • 8 стръка мащерка
  • 6 стръка риган
  • Сол и пипер на вкус

Залей сушените домати с вряла вода и остави накиснати 20 минути. След това ги изцеди и остави да изсъхнат. В блендер разбий доматите и зехтина. След това добави подправките.  Така полученият пастет може да се използва за марината, за мазане, за дип или за допълнително овкусяване на други сосове. Може да стои в хладилник около 2 седмици. Ако пък използваш домати накиснати в зехтин, използвай техния вместо да добавяш допълнително.

За сиренето

  • 1 плочка сирене
  • Доматения пастет
  • 2 супени лъжици каперси
  • Мащерка
  • Риган
  • Хляб за сервиране

Върху хартия за печене размажи ¼ от доматената паста в средата и сложи сиренето отгоре. Покрий сиренето с половината от останалата паста. Сложи допълнително мащерка и риган. Завий с хартията добре и сложи в предварително загрятата фурна на 350 градуса около 15 минути. Преди сервиране поръси с каперсите и сервирай върху филия хляб с останалия пастет от сушени домати.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми