Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Обожаваш морските дарове, особено когато са пресни, нали? Но не винаги имаш шанса да ги намериш в този вид, затова купуваш и замразени или пък слагаш пресните във фризера за специални моменти. А знаеш ли как и при какви условия да съхраняваш даровете на морето най-добре? Днес ти помагаме с нашите съвети, така че да си сигурен, че любимата храна е ОК за консумация.

Важно е да знаеш, че когато са пресни, всички морските дарове са с кратък срок на годност. Различните видове може да се съхраняват по няколко начина, но не всички от тях са особено ефективни. За да си сигурен, че са наистина пресни и годни за консумация, калмарите, октоподите, скаридите, раците и мидите трябва да изглежда безупречно (буквално!) на външен вид, иначе са опасни за здравето. Само в този случай могат да издържат до приготвянето им известно време в хладилника. При поява на каквито и да е признаци, че морските дарове се развалят, в никакъв случай не трябва да стоят още в хладилника, или да се ядат.  

Изкарват до 2 дни в хладилника

Морските храни във всякакъв вид, цели или нарязани, в никакъв случай не трябва да се държат на стайна температура. Те се съхраняват единствено в хладилник. За пресния октопод е най-добре да се държи в покрит контейнер, защото бързо попива миризми от други храни и това води до влошаване на вкусовите му качества.

 • Методът на съхранение върху голямо количество лед е особено подходящ за скаридите и мидите, които иначе бързо губят влагата си. Можеш да сипеш лед в гевгира и да прибавиш и разбъркаш в него пресните миди или скариди. Закрепи го върху тенджера, за да се оттича ледът при разтопяване и водата да не остава в морските дарове. Ако са пресни и охладени, то можеш да ги съхраняваш, само в хладилник, не повече от 2-3 денонощия. Оптималната температура за съхранение е от +2 до +6 градуса.
 • Ако мидите са купени живи, то до 2-3 дни в хладилника те умират и в този срок трябва задължително да бъдат консумирани. Освен в лед, живите миди може да се  съхраняват в хладилника, увити в мокра кърпа, за да се запази влагата им. Най-добре е да се притиснат с нещо тежко, за да се предотврати преждевременното отваряне на черупките им. Мидите не трябва да се съхраняват във вода. Ако в процеса на съхранение забележиш някоя мъртва мида, то трябва да я изхвърлиш, защото иначе другите покрай нея ще започнат да умират по-бързо. Мидите без черупки трябва да се консумират в рамките на деня на купуването им.
 • Що се отнася до калмарите, те също попиват много бързо странични миризми, а особено в близост до месо повърхността им бързо се втвърдява и само след едно денонощие външният им вид и структурата им започват да се променят. За разлика от октопода пресните калмари могат да се съхраняват в хладилника в найлонов плик, в пластмасова кутия или в опаковъчно фолио. Пресните калмари могат да се съхраняват в марината в хладилника, след като бъдат старателно изчистени, в продължение на 48 часа при температура от +2 до +6 градуса.
 • Пресните раци трябва да се съхраняват в закрит контейнер в хладилника, увити в мокра кърпа. Да не се държат в близост до други продукти, особено до такива с наситен аромат, като например пушени меса, защото това ще промени мириса им и ще съкрати срока им за съхранение. Времето за съхранение в хладилник на пресните раци зависи от степента им цялост. Ако са цели, издържат не повече от 2 дни. А разчленени на части – 1-2 денонощия повече. Сготвените вече раци издържат в хладилник до 3 дни.

Сготвените трябва да се хапват до 3 денонощия

Сготвеният октопод може да се съхранява в хладилник само до 3 дни. Ако след изтичане на този срок той няма да бъде консумиран, най-добре е да се замрази. Ако обаче е само съставка от някакво ястие, след 3 дни то вече няма да е годно за консумация. А ние можем да ти разкрием няколко тайни как точно да сготвиш истински крехък и вкусен октопод.

Преди да приготвиш калмарите, е добре да отстраниш кожата им. Сготвеният калмар обаче е добре да се съхранява в хладилник не повече от няколко часа, защото месото му губи бързо структурата си и става по-твърдо.

Салата от миди издържа в хладилника два дни, но ако са приготвени като основно ястие, примерно със сос – не повече от едно денонощие.

Сготвеното рачешко месо издържа в хладилник не повече от 3 дни, след това вкусовите му характеристики се губят.

Как да ги замразяваме във фризера?

Пресните дарове на морето могат да се замразят във фризера, но да се размразят и после да се замразят повторно, е недопустимо! А ето и малко специфики при замразяването на морски дарове:

 • Преди да замразиш октопода, най-добре го свари и после го изстуди. Така най-добре се запазва структурата на месото и неговият вкус. Все пак имай предвид, че след размразяването месото, на октопода например, може да стане по-твърдо и да загуби значителна част от вкусовите си качества.
 • За разлика от октопода, скаридите може да се запазят във фризера в найлонова торбичка или в опаковачно фолио.
 • Калмарите е най-добре да се съхраняват след като всеки от тях се увие с опаковъчно фолио – така ще запазят структурата и сочността си.
 • Ако решиш, че няма да готвиш купените живи миди в близките два дни, махни черупките им и постави месото в затворена кутия във фризера.
 • Ако замразяваш рак, раздели го на части и всяка от тях замрази поотделно в ледена глазура. Как става това? Щипките сложи в студена вода в кутия и я постави във фризера. След няколко часа около тях ще започне да се образува ледена кора, а когато тя стане около 5 см, те се изваждат с нея, поставят се в пластмасова кутия или в опаковъчно фолио и се връщат във фризера. Ракът може да се замрази също и в найлонова торбичка.

Колко време могат да се държат във фризера?

Замразен вкъщи октоподът може да се съхранява не повече от 2 месеца, иначе месото му започва да променя структурата си. Ако морският продукт е купен консервиран в марината или сварен, то той трябва да се съхранява според срока на годност, указан на етикета. След отваряне на опаковката октоподът трябва да се консумира след не повече от 2 денонощия.

Замразените скариди могат да престоят във фризера не повече от 3-4 месеца. След 6 месеца те в голяма степен губят структурата си и вкусовите си характеристики.

Замразени във фризера калмарите могат траят не повече от 4 месеца, защото после месото им става по-твърдо и по-трудно за готвене. Ако това не те притеснява, можеш да ги оставиш при температура -12 градуса за 6 месеца, а при -18 – дори една година.

Ако замразиш пресни миди, те могат да престоят във фризера не повече от 2 месеца. Купените замразени миди могат да издържат във фризера при температура -10 до -12 градуса не повече от 2 седмици, иначе губят вкусовите си качества. При -18 градуса времето за съхранение се удължава на 3 седмици, а при още по-ниска – на 1-2 месеца.

Сложени във фризер, пресните раци могат да се съхраняват 3 месеца при постоянна температура -18 градуса – при по-дълго време те губят вкусовите си качества и месото им става жилаво. Ако си купил замразено рачешко месо, може да го държиш във фризера в продължение на 1 година.   

И още няколко тънкости

 • Ако морските продукти са купени замразени, то във възможно най-кратък срок трябва или да се приберат във фризера, или след като се размразят, веднага да се сготвят.
 • Ако октоподът е купен маринован, той също трябва да се съхранява в хладилника. Ако забележиш, че след няколко дни маринатата е помътняла, по-добре не го яж.
 • Ако пресният октопод замирише по-силно в процеса на съхранение от няколко дни, по него се появят петна и слуз, по-добре го изхвърли. Месото на това мекотело съдържа малко количество живак, затова употребата му в съмнителен вид може да доведе до сериозни последици за здравето.
 • Същото важи и за скаридите – ако усетиш, че са замирисали по-силно или цветът им придобие различен оттенък, то в никакъв случай не ги яж – отравянето със скариди се счита за особено опасно.  Ако по време на съхранението черупката на рака изгуби блясъка си, това означава, че той веднага трябва да се приготви, а ако е започнал и да мирише – незабавно да се изхвърли.  
 • Използването на подсолена вода или вид марината за съхранение на октопода не удължава срока му на годност.

И ако сме успели да предизвикаме апетита ти за морски храни, виж рецептите ни за октоподи и черни миди. А за да си сигурен, че няма да изпуснеш нито един от полезните ни съвети, ти предлагаме да се абонираш за „Знам да ям“.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

 • 6 приятни текстчета седмично
  (рецепта, диета, съвет или промоция)
 • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми