Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Изтънченото сирене е един от символите на родината на съвременната кулинария. Днес ще ти разкажем за три страхотни френски сирена. Ако ги познаваш, ще блеснеш като познавач.

Ех, колко е хубаво човек да се поглези. А и сега е сезона. Представи си огряна от слънцето маса под свежо разлистено дърво и на нея бутилка бяло вино, която кара лъчите да играят по лицето. И до бутилката прекрасни сирена, които ти предлагаме да са от Франция. Защо ли? Защото изтънченото сирене е един от символите на родината на модерната кухня и няма как да не му обърнем подобаващо внимание. Така де, не искаме да излезе че фаворизираме Италия и нейните млечни продукти.

Франция обича сирене

Всички знаем, че французите са горд народ. Даже понякога прекаляват, но това си е тяхно решение. Гордеят се с изкуството си, кухнята, виното, футбола, природата, Революцията и… сиренето. Да, този народ е много тясно свързан с производството на сирене и има вековна традиция в това отношение. То е толкова залегнало в културата на Франция, че според някои изследователи, във френския език има над 1 000 наименования на сирена. А ето кои са нашите любимци.

Рокфор (Roquefort)

Вероятно това е най-известният представител на френската сиренна школа. Прави се от овче мляко и отлежава 2-4 месеца. Наричат го „Кралят на сините сирена“. А характерният цвят идва от благородния пеницилин, с който се „заразяват“ питите. Днес това се прави в лаборатории със селектирани щамове. Преди процесът е протичал по естествен път в пещерата Рокфор, откъдето идва и името, но днес там се произвеждат малки количества изключително скъпо сирене.

Това изключително богато и ароматно сирене е страхотна добавка към зелени салати с орехи. Върви страхотно и с плодове, но ние ще ви предложим по-интересен начин да го поднесете, за да блеснете с умения. Върху гореща пържола сложете малки парченца Рокфор и го оставете да се разтопи. Така ще обогатите месото и ще превърнете обикновената пържола в изтънчено ястие с френски привкус.

Шевр (Chevre)

Това изключително козе сирене не е особено популярно у нас. Все пак добрата новина е, че може да се открие в магазините. Има характерен вкус, който се получава от пепел от изгоряло дърво, с което сиренето се покрива, за да не изсъхва. Вкусът на младото сирене е много мек и сметанов, но с времето става по-остър и киселинен.

Французите най-често използват това сирене в салати и омлети. А ето и една идея от нас. Отрежете парче с дебелина около сантиметър и го сложете в средно загрят тиган да се запече за 30-40 секунди от всяка страна и след това го добавете към салатата. Така сиренето ще освободи богатството си от аромати.

Том де Савоа (Tomme De Savoie)

Ще завършим селекцията си с едно много интересно краве сирене. Интересното при Том де Савоа е, че се прави след като от млякото е извлечена сметаната за производство на масло. Резултатът е невероятно полутвърдо сирене с характерен мускусен аромат, придобит от пещерите, в които отлежава. Във вида на това сирене няма нищо изтънчено. То е покрито с пепел, а питите са малки и с неравна повърхност. Но само го комбинирайте с добре изстуден ризлинг или го настържете върху горещи печени картофи и ще откриете съвсем нов свят.

Не можем да ти представим всички френски сирена. Както казахме, те са стотици. Но пък дадохме вкусно начало на това пътешествие. Затова започнахме с класиката Рокфор и две по-интересни сирена. Съветваме ви смело да ги добавите към менюто си заедно с италианските им братовчеди. И нека глезенето започне сега.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми