Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Знаем, че трябва да пием вода и нямаме доверие  на тази от чешмата. Но често потребителите не се замислят каква вода купуват – дали тя е изворна, минерална или трапезна. В многообразието от стоки на пазара, не винаги имаме време да се запознаем със съдържанието на етикетите и опаковките на бутилираните води, което може да доведе до погрешно тълкуване на характеристиките и произхода на водата. Също както купуваме храната, така и при избора на бутилирана вода, е добре да отделим няколко минути, за да  се информираме какво точно купуваме.

Изследване показва, че българските потребители не обръщат достатъчно внимание на етикетите на продуктите и не са напълно информирани по отношение разликите в предлаганите на пазара бутилирани води, които се отличават по редица показатели. Резултатите са от национално представително проучване, проведено сред населението в страната през август 2017 г. *. На пазара има 3 основни вида бутилирана вода: натурална минерална вода, изворна вода и трапезна вода.

Натурална минерална вода

Натуралната минерална вода е с естествен произход и се добива от защитени подземни източници, обикновено с дълбочина над 600-700м, което е гаранция за нейната чистота и постоянно качество. Тя има специфична минерализация и е изключително добър източник на хидратация, особено при хора с активен начин на живот.

Изворната вода

Изворната вода, както и натуралната минерална вода, е изцяло природен продукт. Тя е с естествен произход и притежава относително постоянен минерален баланс. Изворните води се добиват от изрично определени и защитени подземни източници, по-близо до повърхността на земята и не се подлагат на обработка при бутилиране. Те са природно чисти, като подпис за марката е съответният географски произход, който задължително се посочва на етикета на продукта.

Трапезната вода

За разлика от натуралните минерална и изворна вода, трапезната вода най-често е промишлено-обработен продукт. Тя няма определена географска принадлежност и нейният източник може да бъде дори водопреносната мрежа. Обикновено трапезните води се нуждаят от допълнителна обработка, за да станат годни за пиене.

Розовият етикет бе наложен като отличителна характеристика на изворната вода в България през последните 10 години. Оказва се обаче, че не всички води с розов етикет са изворни. Някои от марките трапезни води също използват розовия цвят на етикета, но това съвсем не означава, че те притежават уникалните природни качества на изворните води.

Изворна или трапезна вода?

Основната разлика е, че всяка изворна вода има свой собствен набор от характерни свойства и специфичен минерален състав, който произхожда от геоложките условия в областта, където се добива. Именно тези характеристики определят натуралните качества на водата.

За разлика от трапезната, изворната вода не подлежи на никаква дезинфекция или друга химична обработка при бутилиране. Тя се отличава с точно определен и постоянен източник на добив, а нейният лек и нежен вкус, ниска минерализация и чистота на произход я превръщат в предпочитан продукт за ежедневна употреба, включително от бременни жени, бебета и малки деца.

Консумацията на бутилирана вода е въпрос на личен избор, но е важно да бъдем добре информирани какъв продукт купуваме за себе си и за своите близки и да четем внимателно етикетите, преди да вземем решение за покупка. Ние можем да сме твой верен помощник- само трябва да се абонираш тук

*Резултати от национално представително проучване, проведено сред населението в страната през август 2017г. от агенция за маркетингови изследвания Ноема. Изследването покрива 28 области селско и градско население и обхваща хората на възраст над 15г.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми