Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Баницата е най-вкусният символ на българската идентичност, повод за гордост в кухнята и по-лесна от всякога. Смятахме, че R&D (проучване и развитие) отделите на технологичните и козметичните компании работят най-усилено, но „Белла България“ ни показаха, че не сме прави.

По повод 20 годишния юбилей на „Белла България“ разговаряме с Елза Маркова, изпълнителен директор на хранителния холдинг. А тя  ни разказа за иновациите в баниците, промените в хранителните нагласи на българите и чистотата на българските продукти.

Баница с пълнозърнесто брашно

Новите точени кори за баница, баклава и с пълнозърнесто брашно са произведени по най-модерна технология и с подобрени рецепти, благодарение на които те са съвършено фини и по-еластични. „Това са традиционните продукти, усъвършенствани от R&D експертите  в отговор на нагласите и предпочитанията на потребителите, които проучвахме през последните две години. Свежестта на корите се гарантира с използването на най-съвременните методи за опаковане и материали, които са с бариерни свойства. Технологията запазва трайността и вкусовите качества на продукта, като го предпазва от влиянието на околната среда.“, казва Елза Маркова. Новите точени кори можете да намерите в Билла, Кауфланд, Лидл, Метро и други големи магазини.

Като домашни

Три нови готови баници без консерванти и оцветители и ниско съдържание на добавени мазнини и сол се предлагат на хотели, ресторанти и кафенета (ХоРеКа сектора). Баниците са с 3 вида пълнеж: сирене, тиква и ябълка. „Използваната мазнина е масло, а за пълнежите – само продукти по БДС. Цялата гама е разработена съвместно с експерти от отдел „Храни и хранене” на Националния център по обществено здраве и анализи, одобрени са от Министерството на здравеопазването. Изпълнени са всички изисквания на националните наредби за здравословно хранене на децата, като новите продукти са напълно подходящи за всички детски и училищни заведения.“

По света…

„Белла България“ изнася замразени и охладени тестени изделия в повече от 20 страни, а в Румъния са водещи на пазара повече от 10 години и имат присъствие във всички големи търговски обекти.

И у нас

„Използваме само суровини от регламентирани доставчици, гарантиращи произхода и чистотата им. Политиката ни като производител е да произвеждаме продукти с местна суровина, но в България се произвежда крайно недостатъчен обем суровини, с които да се покрият нуждите на преработвателната промишленост в страната. Произведените в България храни по никакъв начин не могат да бъдат определени като по-нискокачествени от вносните.“

Бъдещето: безглутенови продукти?

„На този етап сме на ниво проучване по отношение на безглутеновите продукти. Развиваме продукти по водещите европейски и световни стандарти за високо качество на продукцията и здравословни храни. R&D екипът ни е от професионалисти с богат международен опит, отдадени на качеството. Имаме капацитета да предложим отлични безглутенови тестени продукти. Анализираме потребностите на потребителите в тази посока.“

А ето и рецептата за зеленчуковите банички с пълнозърнести кори:

Продукти:

  • 12 листа пълнозърнести кори Белла
  • 1 средно голям патладжан
  • 2 малки тиквички
  • 2 средно големи моркова
  • 3-4 стръка пресен лук
  • 300 г култивирани печурки
  • 2-3 скилидки чесън, пресован
  • 1 малка връзка пресен копър, нарязан на едро
  • 1 малка връзка пресен магданоз, нарязан на едро
  • 60 мл + 2-3 с.л. зехтин
  • 30-50 г масло, разтопено
  • ½ ч.л. прясно смлян черен пипер
  • ½ ч.л. едросмляна морска или хималайска сол
  • 1 ч.л. черен сусам, за поръсване

Начин на приготвяне:

  • Загряваш предварително фурната до 180С или 160С с вентилатор и застилаш дъното на 2 плитки тави с хартия за печене.
  • Измиваш и нарязващ патладжана на кръгчета, които изкисваш за 10-ина минути в подсолена вода, докато нарежеш останалите зеленчуци. Тиквичките, морковите, гъбите и патладжана режеш на кубчета. Смесваш всичко и овкусяваш с 2-3 с.л. зехтин, пресования чесън, солата и пипера.
  • Изсипваш в едната от покритите с хартия за печене тави и разстилаш на тънък равномерен слой. Запичаш 25-30 минути, като от време на време разбъркваш.
  • Изваждаш от фурната, добавяш копъра и магданоза и разбъркваш. След което разделяш плънката на 6 равни части и оставяш да се охлади.
  • Намазваш първата кора със зехтин, покриваш  с втората и отново намазваш леко със зехтин, след което с лъжица подреждаш първата част от плънката надлъжно в края по дългата страна на корите. Завиваш на стегнато руло, намазваш с разтопено масло рулото и завиваш на стегнато охлювче. Поръсваш със сусам. Повтаряш с останалите кори и плънката.
  • Баничките се пекат в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна 35-40 минути, като на финала покриваш с алуминиево фолио, ако е необходимо, за да не прегарят.

А за да не пропускаш вкусни рецепти и интересни интервюта, предлагаме ти да се абонираш още сега

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми