Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Изпитвали ли сте притеснение, когато пазарувате плодове? Дали няма да се окажат зелени или презрели? Или дали зад добрия външен вид не се крие плод, който не бихте хапнали? За да нямате повече подобни опасения, ви предлагаме нашите съвети за избор на плодове. Те са изпитани в практиката и няма да ви подведат.

Най-важното при избора на плодове е да се доверите на сетивата си. Имаме предвид на носа, очите и ушите си.

Огледайте внимателно плода

При избора на плодове външният вид е много важен индикатор. Затова не се притеснявайте да огледате всеки плод преди да го купите. И докато на пазарите това рядко е възможно, в големите магазини, където всичко е изложено, няма проблем да избирате дълго.

Търсете правилния цвят

Доверете се на очите си и огледайте цвета на плода. Знаете, че ягодите трябва да са наситено червени, портокалите оранжеви, а лимоните наситено жълти. Ако видите отклонения от характерните цветове или зони, които са по-бледи, се откажете от покупката.

Трябва да е здрав

Огледайте внимателно за петна и наранявания по кората. Ако видите по-тъмни или меки участъци, значи плодът не е бил набран или съхраняван правилно и по-добре не го купувайте. Проверете и за мухъл, особено около дръжката или в основата. Не е нужно да казваме, че ако има трябва да върнете продукта на стелажа.

Дръжката е като часовник

Ако има дръжка, също ѝ обърнете внимание. Ако е зелена и здрава, значи плодът е набран наскоро. Меката и потъмняла дръжка показва, че е прекарал доста време в складовете.

Помиришете го

Някои плодове излъчват силен аромат, когато са добре узрели. Това важи най-вече за цитрусите. Затова не се притеснявайте да приближите лимона или портокала до носа си. Ако усетите характерния им аромат, значи сте попаднали на хубав плод.

Послушайте плода

Ако купувате диня, е добре да я почукате. Ако чуете характерен звук на „кухо“, значи е добре узряла. Ако звукът е плътен, има още какво да се желае.

Претеглете го на ръка

Вземете плода и го „претеглете“. Ако усещането за тегло е по-голямо, отколкото размерът предполага, значи сте попаднали на хубав, здрав плод, който не е загубил от соковете си при престоя в магазина.

Купувайте сезонни плодове

Най-сигурно е да купувате сезонни плодове, които са характерни за страната. Разбира се, за да сте сигурни в качеството им, те трябва да са от местен производител. Така ще знаете, че в началото на лятото ще попаднете на хубави череши, в края му на сочни праскови, а през есента ще купите ароматни ябълки.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми