Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Има едно име, което е събрало в себе си много от удоволствията и сладостите на живота. Топлото слънце, синьото Средиземно море, усмихнати хора и намирането на радост дори и в една семейна караница. Това е Италия. Тя ни е дала толкова много - пицата, пастата, Dolce Vita и културата, определила същността на Европа и… прекрасно сирене. Даже много видове сирене за всякакви кулинарни изкушения.

Ще бъде доста трудно да представим всички видове сирене от Апенините по подобаващ начин – на това може да се посвети енциклопедия, тъй като според някои проучвания видовете италианско сирене са над 450. Но пък нищо не ни пречи да се спрем на най-популярните с техните характеристики и идеи за приложението им в кухнята. И така започваме.

Моцарела

Какво би била една пица без снежно бели и точещи се на конци парчета моцарела? Е, сигурно пак ще минава за пица, но ще е загубила италианското си очарование. Моцарелата произхожда от района на Неапол, също като пицата „Маргарита“. Приготвя се от биволско мляко. И по-точно от извара, която се обработва допълнително, за да се получи изключително мекият, сладък, маслен, млечен вкус, който е характерен за моцарелата. Италианците казват, че е най-добре да се яде веднага след като е приготвена или най-много ден-два по-късно. Но пък е тази, която се продава в саламура в магазините съвсем не е лоша.

Можете да сложите парченца моцарела върху пица и да я запечете. Освен това е невероятно вкусна и върху ароматен домат с малко зехтин и песто или листа пресен босилек, което е салата „Капрезе“. Спокойно можете да я добавите и към сандвичи. Отделен въпрос е, че е страхотна добавка към бяло вино.

Пармезан

Напоследък все по-често се използва и оригиналното италианско наименование за това сирене – „Parmigiano Reggiano”, което би трябвало да звучи като „Пармиджано Риджано“. Ще оставим филолозите да уточняват произношението, а ние се насочваме към областта Емилия-Романа в Северна Италия, където се произвежда този неописуем деликатес.

Пармезанът е твърдо сирене от краве мляко. То отлежава поне две години преди да стигне до продажба. Според канона се прави само в периода април-ноември, когато млякото е с най-добро качество, благодарение на пашата на открито. Сиренето е пикантно, солено, с аромат на ядки. С него може да се готви, но е и прекрасно сурово. В Италия е немислимо да ви поднесат паста без върху нея да е поръсено обилно количество пармезан. Същото важи и за лазаня, ризото или крем супи. И понеже сиренето е силно солено, няма нужда да добавяте допълнително сол. А ако е сурово трябва да се хапва на малки парченца, защото иначе няма да ви стигне водата на масата. Италианците го поднасят най-вече с червени вина като Кианти, но според нас се разбира добре и с розета и бели.

Фонтина

Това сирене все още не е толкова популярно в България като Моцарела и Пармезан, но силно препоръчваме да започнете да го ползвате активно. Фонтина е меко сирене, което се приготвя от краве мляко. Произвежда се в районите на Модена, Парма и Болоня.

Някои наричат това сирене италианския отговор на швейцарския „Грюер“. То има наситен аромат на ядки, плодове и билки. Смело можете да сложите от него във фондю, на запечени сандвичи или просто да го хапвате с пресен хляб и плодове.

Горгонзола

Това е италианско плесенно сирене, конкурент на френския Рокфор. Прави се от първокласно краве мляко в северната област Ломбардия, на която център е Милано. Има два вида Горгонзола свежа и отлежала. Първата е по-мека на вкус и сладникава. Младото сирене е много меко и по консистенция прилича на сиренето Бри. Вторият тип отлежава повече от година и има по-интензивен вкус. Това сирене е по-твърдо и ронливо.

Името идва от малкото градче Горгонзола, в което стадата спирали да почиват на отиване или връщане от високопланинските алпийски пасища. Там те били издоявани и от млякото се правело сирене, което се оставяло за съхранение в близките пещери. Там то прихващало пеницилина, от който се развивала благородната синя плесен.

В Италия ще ви сервират Горгонзола с червени вина като Бароло или с десертни напитки. Това сирене е подходящо за салати и е добър приятел на всякакви видове паста и на плодове като круши и смокини.

Пекорино

Завършваме днешната селекция със сирене от любимата ни в кулинарно отношение италианска област – Тоскана. Става дума за местното овче сирене Пекорино. То отлежава от няколко месеца до над година.

Това сирене е по-тежко и мазно, заради голямото съдържание на мазнини в овчето мляко. То е разкошно ароматно сирене с нотки на маслини и печени ядки. Тосканците консумират това сирене със салати с прошуто или просто полято със зехтин. Разбира се, това изобилие е гарнирано с чаша Кианти.

Това беше нашата селекция от италиански сирена. Скоро ще представим и любимите си френски и швейцарски. А до тогава ви предлагаме да си припомните кои са любимите ни плесенни сирена.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми