Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Какво знаеш за маслините, освен че са черни и зелени? Всъщност, има голяма разлика между сортовете, предназначението им и вкусовите им качества. И за да можеш винаги да правиш най-точният избор то подготвихме кратък справочник на най-известните гръцки трапезни сортове маслини и как да ги ползваш в кухнята.

Каква е разликата между черни и зелени маслини?

Зелените маслини са си точно такива – плодовете се берат неузрели, а черните са вече узрелите. А за да си сигурен, че черните маслини, които купуваш са натурални, можеш да направиш лесен тест. Разчупи маслината - ако отгоре е тъмна, а сърцевината й по-светла, то тя е натурална. Но ако и отвътре, и отвън е в един и същ черен цвят, то най-вероятно е боядисана.

Какво означават имената на маслините?

Нали си виждал табелките с имена като Мамут, Супермамут, Атлас, Джъмбо, Супериор и подобни? Е, те не са почит към слона и неговите предци, а дават представа приблизително колко маслини се съдържат в един килограм. Например, според стандарта, големината Мамут означава, че в един килограм от този размер има между 101 и 110 броя маслини, Атлас – между 71 и 90 броя и т.н.

Сортовете на маслините

Това е важен показател при избора на маслини. Обикновено той носи името на местността, където се отглеждат. В света съществуват около 300 сорта маслини, като у нас на пазара се предлагат най-вече гръцки, и по-малко испански, италиански, турски и френски. Започваме с представянето на най-известните гръцки сортове.

Каламата

Както показва името им, тези черни маслини се отглеждат в околностите на град Каламата, в южната част на полуостров Пелопонес. Наричат се още Каламон. На вид са издължени, с бадемоподобна форма, тъмнолилави на цвят, сочни, с тънка кожица. Мариноват се в саламура, зехтин и винен оцет, което им придава фин аромат на вино и неповторим вкус. Толкова са големи, че спокойно можеш да ги ползваш за готвене, защото няма да се „стопят“.

Халкидики

Това са едри зелени маслини с удължена форма и остър връх от полуостров Халкидики. Със силен, натрапчив вкус, често те носят и леко лютива нотка. Големият им размер дава шанс да бъдат гарнирани, след изваждане на костилката, с бадеми, червена чушка, каперси, чесън или кисела краставичка и дори малка скаридка. Напълнените маслини са изискана добавка към всяко парти. А ако си фен на коктейли с мартини е много вероятно да видиш именно маслини „Халкидики“ в коктейлната си чаша.

Амфиса

Тези зелени, едри маслини са един от най-популярните сортове в Гърция. Отглеждат се в централната част на страната, около град Амфиса. Те са вкусни както зелени, така и напълно узрели, затова цветовата им гама може да варира от зелено, през русо, та чак до виолетово и черно, а вкусът и ароматът им също варират от степента на зрялост. Те са месести, сочни и с малка костилка, и също могат да се пълнят, както сорта Халкидики. Използват се и за направата на зехтин. Освен това стават супер вкусни, ако са мариновани в зехтин с риган и парченца лимон.

Мегара-Нафплион

Отглеждат се в района на древната гръцка столица Нафплион, на полуостров Пелопонес. Те са дребни, зелени, с тръпчива нотка и са едни от най-предпочитаните не само от гърците, но и от ценителите по света заради натуралния им вкус. Страхотни са за салати и като добавка към сирена.

Консерволеа

Този овален сорт маслини от централната част на Гърция се предлага в два вида – Блонд, които са светлозелени, и Блек Нейчъръл - напълно узрели. Първите са слабо солени и особено подходящи за мезе към узо, а вторите са черни, с лек виолетов нюанс, по-меки на вкус от Каламата и предпочитани заради мекостта им.

Трумбес Тасос

Отглеждани на о. Тасос, тези мастиленочерни маслини се обработват по специфичен начин, като първо се изсушават на слънце, засипани със сол, а после се консервират в зехтин. Така придобиват вид на стафиди и са особено вкусни, без горчивина и с интензивен аромат.

А сега, когато вече си спец по най-известните сортове маслини, които се предлагат на нашия пазар, научи повече за различните видове зехтини, как да ги избираш и как да ги съхраняваш.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми