Информираният избор е пътят към здравословното хранене

През изминалата година експериментирахме с много нови рецепти, опитахме нови съставки и пробвахме нестандартни диети. И оцеляхме. За да се подготвим за следващата година и новите ѝ модни кулинарни тенденции, решихме да проучим какво ни готвят. Тенденциите са базирани на проучвания в Англия, които включват клиенти, експерт продавачи и анализатори. Честита нова година! Ще е вкусна!

Сутрешното кафе със суперхрани

Оказва се, че суперхрани като чия и ленено семе не са подходящи само за сутрешното смути. Богати на протеини и нутриенти храни като куркума и мака, мача и какао могат да станат важна и здравословна част от сутрешния кофеинов ритуал.

Храненията официално ще станат 4

Да се храниш по три пъти на ден е отживелица. През 2018 все повече хора ще се опитвам да хапват по четири пъти на ден. Не става въпрос за чревоугодство, а адаптиране на режима на хранене към забързания дневен режим. Ако си вечерял много рано, а си бил навън до късно, или пък след работа си отишъл директно на тренировка- защо да не хапнеш някоя лека салата преди лягане?

Супи вместо фрешове

Хитът на 2017 бяха всякакви смутита и прясно приготвени сокове от различни комбинации плодове и зеленчуци, че даже и подправки. Но през 2018 предпочитаната течност ще е във формата на супа. Здравословни крем супи, топли и студени, богати на витамини и нутриенти ще бъде в светлината на прожекторите.

Постни десерти

Десерти без животински продукти се появяват навсякъде в ресторанти, сладкарници и магазини. И то не само за Великденските и Коледните пости. Кокосово масло вместо краве масло, мляко от кашу или соя вместо сметана и ленено семе вместо яйца: веган десертите ще превземат менюто.

Растителни протеини заменят животинските

Спокойно, пържолата и кюфтета няма да изчезнат, но пък потреблението на източници на растителните протеин ще се увеличи. Не, няма да ядем повече тофу, но пък ще наблегнем на боба (дори и за десерти), лещата, киноата и сейтана (чист житен глутен).

Ще мажем повече гхи

Това е прекрасна новина, за хората, които не консумират мляко. Гхи всъщност е дехидратирано масло без лактозата. Това е вид масло, което ще придаде на гозбите същия богат вкус. Може да се използва за готвене на всичко: от зеленчуци до десерти.

А за по-вкусна и интересна 2018 година, препоръчваме да се абонираш за „Знам да ям.“ Пожелаваме ти топли и вкусни празници!

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми