Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Близо 100 деца от Ловеч ще се учат на здравословно хранене докато се забавляват. Това ще стане в рамките на проекта „Мисия Здрави деца“ на сдружение „Знание“. Това е един от проектите в инициативата „Ти и Lidl за по-добър живот“ и е подкрепен от търговската верига със сумата от 9 208 лева. И тъй като ние приветстваме всяка подобна идея, се свързахме с изпълнителния директор на Сдружение „Знание“ Ралица Попова, за да ни разкаже повече.

Каква е целта на „Мисия Здрави деца“?

Целта на проекта е да насърчи здравословния начин на живот като научи децата  и техните родители колко важно е да се използват здравословни храни и вкъщи да се приготвят здравословни ястия. „Все повече деца боледуват и се хранят нездравословно и мисия на всички нас е да променим това и насърчим повече семейства с малки деца да консумират полезни храни.“, казва г-жа Попова. „За нас е важно да започнем положителната промяна в храненето на българите чрез промяна в храненето на детето. Убедени сме, че така можем да въздействаме и на родителите.“

Колко деца и родители ще участват?

В проекта ще участват 90 деца от детска градина „Снежанка“, която се намира в един от големите квартали на града – „Здравец“. Очакванията на екипа на сдружението са в заниманията да се включат и поне толкова родители, а защо не и баби и дядовци.

Как децата и родителите ще се учат на здравословно хранене?

Проект „Мисия Здрави деца“ ще протече на три етапа. Първият започва през месец декември 2017 г. и ще продължи до края на февруари 2018 г. В него ще участва 90 деца от детската градина, които веднъж месечно ще имат занимания, свързани със здравословното хранене, полезните храни и продукти. „Децата учат най-добре като се забавляват и затова ние сме им подготвили интересни игри и креативни работилници. Така ще успеем да задържим интереса им и те по-лесно ще научат колко важно е да се хранят здравословно“, казва Ралица Попова.

По-големите ще имат „по-отговорни занимания“. Те ще ходят на импровизиран пазар за храна и ще трябва да избират какви продукти да сложат в кошницата си и да разкажат защо са се спрели на тях.

В етап 2 на проекта ще се включат и родителите. През март 2018 г. те ще участват в специални работилници, които също ще се проведат на територията на детската градина. „Искаме да покажем на родителите колко важно е да готвят здравословно за своите деца“, казва г-жа Попова. А и така всяко дете ще може да покаже на мама и татко какво е научило през предишните месеци.

Здравословно шоу за финал

Финалът на проекта ще бъде поставен през май 2018 година със здравословно шоу, на което са поканени деца от градината, техните родители и, разбира се, всички, които искат да се забавляват и да научат повече за здравословното хранене.

„Ние стартираме подготовката за шоуто още през декември, като до март ще събираме здравословни рецепти от деца и техните родители, а до края на април ще подберем 10-те най-добри, които ще бъдат представени на шоуто“, разказва Ралица Попова. Всички рецепти, заедно със съвети за здравословно готвене, полезни храни и информация за проекта ще бъдат отпечатани в книжка с тираж 300 броя и разпространени сред децата и родителите им.

И тук най-важно е децата и родителите да се забавляват. „Шоуто няма за цел само да представи рецептите, а да насърчи родителите и децата да работят в екип и представят по атрактивен начин своята рецепта – чрез скеч, песен, танц, разказ, постер или по друг интересен начин. Важното е детето да има главна роля в представянето, а родителя да подкрепя и насърчава детето си.“, разказва изпълнителният директор на Сдружение „Знание“. "Настоящият проект се осъществи благодарение на социално отговорната инициатива на Лидл България  „Ти и Lidl за по-добър живот", в партньорството с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум." 

Днес ти разказахме как сто деца от Ловеч ще се учат на здравословно хранене. А скоро ще ти представим друг проект от инициативата „Ти и Lidl за по-добър живот“, който ще се бори със затлъстяването при децата и се организира от „Център за устойчиво развитие на планината“, гр. Смолян.

Вижте още

Децата трябва да избират храната си, насърчавани от родителите

Жената зад блоговете Lamartinia & Parentland за кулинарната философия

От дълго време се любуваме на снимките на Мария Илиева, смеем се и пътуваме с личния ѝ блог 

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми