Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Много хора са изкушени да работят в просторните, модерни и добре подредени магазини на търговските вериги. И това не е никак случайно. Това са големи международни компании, които се грижат за служителите си – спазват стриктно трудовите закони, плащат редовно, осигуряват на реални заплати, а и имат доста примамливи допълнителни социални придобивки. И най-вече дават възможности за развитие и кариера на най-добрите. А най-хубавото е, че има възможност тази кариера да започне още от гимназията, благодарение на системата за дуално обучение, за която ще ви разкажем днес.

Не си мислете, че работата в магазин е нещо лесно. Модерната търговия е много сложен процес, който трябва да се познава добре, за да бъде един служител успешен и да може да направи кариера. Именно към опознаването на тези механизми е насочено обучението по професия „Икономист“, специалност „Търговия“ в Националната финансово-стопанска гимназия (НФСГ) в София. Проектът стартира през 2015 година и се подкрепя от партньорите на „Знам да ям“ "Билла България”, "Кауфланд България”, "Лидл България” и "Метро Кеш & Кери България”, както и от най-голямата верига, специализирана в търговия с дрогерийни стоки у нас, dm България.

Колко и какво се учи?

Курсът на обучение е 5-годишен, като приемът е след 7-и клас. През първите три години учениците получават задълбочена теоретична подготовка. Те изучават общообразователни предмети и специализирани дисциплини, необходими за придобиването на квалификация по професия „Икономист”, специалност „Търговия”.

Сред специализираните предмети са: „Обща икономическа теория”, „Търговско право”, „Предприемачество”, „Икономика на предприятието”, „Счетоводство на търговското предприятие”, „Финансов икономически анализ и контрол”, „Икономика и организация на търговското предприятие”, „Стокознание” и др. Специфичната професионална подготовка включва и изучаване на чужд език по професията, което ще помогне на учениците за реализацията им в многонационална бизнес среда.

Реалното практическо обучение е в 11-и и 12-и клас. Тогава учениците имат 2 дни в 11-ти клас и 3 дни в 12-ти клас седмично практика в магазините на компаниите-партньори по проекта. Така те се запознават със сложни и иновативни бизнес модели, доказани в цял свят и придобив ценен опит за това как работи една компания в сферата на търговията на дребно с бързооборотни стоки.

При завършване на гимназиалното обучение и при успешно представяне на изпитите, учениците ще получават диплома за завършено средно образование и свидетелство за придобита професионална квалификация – трета степен.

Какви са предимствата на системата за дуално обучение?

Тази система е от полза не само за учениците, но и за компаниите. Младежите получават безценен теоретичен и практически опит, осигуряващ им по-големи шансове за реализация на пазара на труда. Освен това, те ще получават и възнаграждение по трудов договор по време на обучението си в 11-и и 12-и клас, а и ще трупат и трудов стаж. Предвиденото възнаграждение е 90% от минималната работна заплата според извършената работа, което към днешна дата означава около 415 лева.

Предимствата за компаниите са, че няма да губят средства и време за подбор на персонала, както и за обучаване на нови служители. Посредством дуалното обучение фирмата ще може да подбере най-добрите и най-мотивираните ученици за свои служители, които да бъдат лоялни към нея, да допринесат с иновативни идеи за това, тя да стане по-конкурентоспособна при така динамичното развитие на икономиката в днешно време.

Ето как всеки ученик може да започне от рано да гради своята кариера в перспективен сектор, който непрекъснато се развива. А и помислете, дори и в бъдеще някои бизнеси да изчезнат, търговията винаги ще съществува.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми