Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Стоиш в магазина и се чудиш какво кафе да си купиш. Искаш да не е много горчиво, но да има и леко кисела жилка, а ако може и да е плътно. Въпросът е как да се ориентираш в многообразието и да попаднеш на точното кафе за твоя вкус. За да ти помогнем, за днес ти подготвихме кратко описание на двата най-популярни сорта – арабика и робуста с техните специфики.

Арабика

Това е най-популярният сорт, който според специалистите е и с най-добри вкусови характеристики. Затова и кафетата арабика са значително по-скъпи в сравнение с чистата робуста и кафе блендовете.

Това е и най-произвежданото кафе в света. То се гледа в Африка, Южна Америка и Азия. Затова не се учудвай ако видиш колумбийска, йеменска или друга „Арабика“. Характерно за този сорт е, че е с по-ниско съдържание на кофеин, което го прави подходящ за ежедневна и честа употреба. Сега разбра ли защо италианците нямат проблем да пичт по 5-6 кафета на ден? Просто в Италия не признават друг сорт.

„Арабика“ е и кафето с най-комплексен вкус – в него има аромати на различни плодове, цитруси и пръст. Това кафе е и с по-висока киселинност в сравнение с другите сортове, което е много ценено от кафе експертите. Отглежда се много високо - между 1100 и 1800 метра надморска височина, при хладен тропически климат, с много влага и богати почви.

Робуста

Това е идеалното средство за събуждане, защото съдържа значително по-голямо количество кофеин в сравнение с „Арабика“. Заради кофеина „Робуста“ има и по-ясно изразена горчивина. Това заедно с по-плътния вкус го прави предпочитан сорт за някои любители на кафето. Този сорт вирее основно в Латинска Америка и се отглежда на по-малка височина в сравнение с „Арабика“.

Според експертите по кафето „Робуста“ е по-некачествен сорт и затова е по-евтин. Той се предлага както самостоятелно, така и в различни блендове, основно с „Арабика“, за да придаде плътност и лека горчивина на напитката. Друга особеност е, че кафето „Робуста“ губи голяма част от аромата си след изпичане.

На пазар за кафе

В магазините има огромно разнообразие от кафета – 100% Арабика или Робуста и различни блендове. Нашият съвет е да опитваш различни марки и видове и така да избереш най-подходящото за твоя вкус. Все пак, ти препоръчваме да наблегнеш на Арабиката, защото това определено е звездата на кафе небосклона. А докато избираш, си припомни и някои от най-популярните митове за кафето.

Вижте още

3 причини да си направиш чай от джинджифил още сега

Джинджифилът е неизменна част от здравословния начин на живот. Той е не само приятен, дори леко пикантен на вкус

Джинджифилът е неизменна част от здравословния начин на живот.

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми