Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Драконите от легендите са бълвали огън, защото са можели да синтезират лесно запалими вещества и са имали огнеупорен хранопровод. Поне така се твърди. А  всеки може да се превърне в огнедишащо създание благодарение на вълшебния капсаицин. Или по-просто казано – на лютото. Днес се отправяме на пътешествие в света на лютите сосове и ще ти разкажем кои са приемливо и кои са екстремно люти. И за какво можеш да ги ползваш.

Нашенската апетитка

Стара, но златна класика от времето, когато единственото разнообразие на лютеницата с хорото беше булгарплодската апетитка. Днес още я има, даже са няколко вида, и можеш да я откриеш във всички магазини.

Да, това не е точно сос, но пък намира приложение в кухнята. Хубавото е, че апетитката е умерено пикантна и можеш да я ползваш за спагети, за маринати за месо и, разбира се, класиката – върху филия със сирене.

Пикантен кетчуп

Големите производители на кетчуп предлагат и по-пикантни варианти. Например Heinz имат „Лют“ и „Сериозно лют“ кетчуп. Имай предвид, че втория е наистина доста силен. Така че ако искаш пикантна нотка в храната си без да се превръщаш в дракон, заложи на първия.

Пикантните кетчупи са страхотна добавка към домашния барбекю сос, соса за паста или маринати за месо. Можеш да ги ползваш и за различни дипове, ако правиш коктейлно парти. Само не забравяй да сложиш табелка „Люто“, за да няма изненадани гости.

Чили сос

Има различни варианти на соса от люти чушлета. Той може да е зелен или червен в зависимост от сорта на използваната суровина. И пак според вида на чушките може да е различно лют. Все пак, според нас, този сос все още е в категорията на търпимо лютите. Съветваме те да ползваш чили сос изключително умерено. Най-напред опитай съвсем малко количество, за да видиш как ще е.

И след като разбереш колко точно ти люти, започни да си приготвяш с него дипове, дресинги за салати или маринати. А най-лесният дип е да вземеш една купичка и в нея да смесиш майонеза, кисело мляко и няколко капки чили сос. Разбъркай всичко добре и ще имаш нежен пикантен крем, който е страхотен за пилешки пръчици. Особено за здравословните, които ти предложихме.

Табаско

Стигаме до тежката чили артилерия. Легендарният сос „Табаско“ идва от един от най-лютите американски щати – Луизиана. Той се прави от края на 19 век от семейната компания, основана от Едмънд МакИлини и рецептата му не е променяна в последните повече от 140 години.

Сосът има три съставки – много добре узрели, много люти червени чушлета, оцет и сол. Технологията е доста сложна и включва ферментация, отлежаване, прецеждане..., а от брането на чушките до бутилирането минават повече от три години.

Приложението на този сос е много разнообразно. Не прекалявай с него, защото наистина е много лют, независимо, че на първо опитване е мек и приятен заради оцета. Но няма как да не се влюбиш в „Табаско“ – просто е много вкусен и ароматен. А и е важна съставка от любимия коктейл на хиляди хора, „Блъди Мери“.

И отново в България – сосовете на Chilli Hills и Hot Farm

Започнахме и завършваме това пътешествие в България. Няма как да не отдадем почит на родните проводници на екстремно лютото – фермите Chilli Hills до София и Hot Farm до Варна. И двете са семеен бизнес, посветен на отглеждането, преработката и популяризирането на най-лютите чушки, които човечеството познава. Само за информация – един от сосовете на Chilli Hills се използва при приготвянето на бургер, който ще ти поднесат само след като си подписал декларация, че консумацията е на твоя отговорност.

А за не толкова екстремно настроените има и сладка от люти чушки, различни маринати, сушени чушлета, подправки, салси, семена и всичко, за което се сетиш. Но внимавай – както казахме някои от продуктите им са от чушки, които са на върха на международната скала по лютивост. Например чушката Carolina Reaper, която е призната за най-лютата в света може да ти докара сълзи само като се доближиш до нея.

Сам решаваш дали да станеш огромен змей горянин или да бъдеш малко драконче, което се наслаждава на мека пикантност. А ако имаш съмнения дали да похапнеш люто, виж как то помага за отслабването.

Вижте още

3 рецепти за домашна лютеница от бабините тефтери

Има ли по-вкусно нещо в нашето детство от прясно изпечена филия хляб, намазана с домашна лютеница?

Има ли по-вкусно нещо в нашето детство от прясно изпечена филия хляб, намазана с домашна люте

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми