Информираният избор е пътят към здравословното хранене

На вратата на всеки хладилник има едно малко бурканче горчица. Купили сме го някога, използвали сме една лъжичка и сме го забравили самотно. А това е супер несправедливост, защото горчицата може да промени всяко ястие към по-добро. Да не говорим, че е и много полезна. Днес сме ти подготвили няколко причини защо е добре горчицата да присъства по-осезаемо в кухнята ти, кои са основните видове и за какво да ги ползваш и дали можеш да си направиш сам от пикантното изкушение.

Полезна ли е горчицата?

Отговорът е категорично да. Основната ѝ съставка, синапът, е толкова богат на полезни вещества, че в Древна Гърция са ползвали пастата от счукани семена за лекарство. Много години по-късно хората са установили, че не само е полезен, но е и вкусен.

В маслото от синапеното семе има големи дози витамини А, D, К, Е, P и някои видове витамин В. В него има още натрий, калий, калций, магнезий, сяра, желязо, които са много полезни за работата на черния дроб. Синапеното семе, а от там и горчицата се считат и за много силен антисептик. А някои твърдят и, че засилват метаболизма и така подпомагат отслабването.

Кои са основни видове горчица?

По света има сигурно стотици видове горчица. Всяка кухня интерпретира по свой начин приготвянето ѝ – като започнем от смесването на различни видове синап, минем през добавянето на подправки, овкусяване с мед или други сладки сиропи и стигнем до влагането на лавандула, например. Все пак трите основни вида са бялата, която се смята че произхожда от Средиземноморието, черната – от Хималаите и кафявата, която идва от Близкия Изток. Тези наименования се определят от цвета на синапеното семе. А ето и най-популярните регионални импровизации на тема горчица:

  • Най-известната бяла горчица в света е Дижонската. Тя е най-произвежданата, като според различни данни, държи около половината от световното производство. Тя е с мек вкус, нежна текстура и фин цвят.
  • Разновидност на тази горчица е Баварската. При нея семената са едро смлени и затова текстурата ѝ е по-груба. При нея се добавя и карамелен сироп и затова има по-сладникав вкус.
  • Английската горчица се приготвя от горчичен прах от леко смлени семена, смесени с ябълков сок, сайдер или оцет, до образуването на паста.
  • Хардал е много интересен вид. Той се приготвя в Украйна и се използва саламура от кисели краставички.

За какво да я ползваме в кухнята?

Ами... за всичко. Горчицата може да се намаже върху филийка хляб. Да се добави към сосове и дресинги. За нас много любима употреба е при приготвянето на печено месо. Ако пилешко, телешко или свинско се намажат с горчица, тя действа като емулгатор и не позволява на соковете да изтекат и така ястието става безумно сочно и ароматно.

А лесно ли се прави?

Всеки може да направи горчица в дома си. Просто смесете синапено семе на прах, което се продава във всеки магазин с малко олио, оцет, сол, захар и, ако желаете, с любимите си подправки. Сложете сместа на котлона и изчакайте да кипне като непрекъснато разбърквате, за да не стане на бучки. После я оставете да се охлади, сипете в буркан и оставете да отлежи 3-4 дни в хладилника. И готово – имаме горчица.

Това беше пътеводителят ни за горчиците. А ако темата ти е интересна, виж и какво е добре да знаеш за каперсите.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми