Информираният избор е пътят към здравословното хранене

През следващата година 50 ученици от 1-и до 4-и клас на смолянското „Св. Св. Кирил и Методий“ ще се учат на здравословно хранене и здравословен начин на живот. Това ще стане в рамките на проекта „Затлъстяването при децата - бомба със закъснител“, който се реализира от Сдружение „Център за устойчиво развитие на планината гр. Смолян“ (ЦУРП) по програмата „Ти и Lidl за по-добър живот“. Общата стойност на проекта е 7 304,00 лв.

Целта на проекта е да се реши изключително важен здравен и социален проблем – затлъстяване в детска възраст, който се подценява от родителите, обществото и държавата. Според Анета Шехонова, ръководител на проекта: „България е на пето място в Европа по детско затлъстяване от 32 държави. Децата са лесна мишена на цветните и атрактивни реклами за продукти с добавена захар. С този проект ние искаме да привлечем вниманието на местната общност към този проблем и към множеството грешки в храненето, които водят до наднормено тегло: увеличена консумация на захарни изделия, сокове и газирани напитки, мазнини и сол и ниска консумация на кисело мляко, риба, плодове и зеленчуци.“

За да постигне тази цел сдружението ще заложи на неформалното обучение – игрови и интерактивни занимания. Децата ще се включат в работилница за здравословно хранене. Нейната цел е учениците сами да разберат рисковете и неблагоприятните последици от нездравословното хранене чрез интерактивни игри и занимания. „Планираме да привлечем интереса на учениците към зеленчуците, които не са предпочитана от тях храна, чрез практическо обучение на децата как да засаждат и отглеждат зеленчуци в импровизирана „Зеленчукова градина“ в училище“, казва г-жа Шехонова.

Основното послание на проекта  към родителите и семействата е да се обръща внимание на здравословното хранене и да се ограничи и контролира количеството захар, което децата приемат ежедневно. Това послание ще стигне до местната общност чрез информационен видеоклип, които ще бъде създаден и разпространен в рамките на проекта.

Проектът се реализира благодарение на социално отговорната инициатива на Лидл България  „Ти и Lidl за по-добър живот", в партньорството с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум."

Вижте още

Децата трябва да избират храната си, насърчавани от родителите

Жената зад блоговете Lamartinia & Parentland за кулинарната философия

От дълго време се любуваме на снимките на Мария Илиева, смеем се и пътуваме с личния ѝ блог 

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми